Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Поврће ситних листова за салату

Поврће ситних листова за салату

48

Међу познатим и признатим поврћем које готово свакодневно користимо у исхрани, понекад наиђемо на неке мање познате врсте, за које већина ни не зна да може да се одгаја да би се свеже употребљавало у салатама или као додатак другим врстама поврћа. Погодно је за гајење у малим баштама и у посудама. Листови су изразито ароматични и хранљиви, поготово док су сасвим млади. Готово све врсте салата дозревају брзо, а у земљишту богатом азотом још су и бујније. Већином имају више берби.

Бунарка

Отпорна једногодишња биљка срцастих листова и нежних цветних избојака. Сочни листови, стабљике и цветни избојци благог укуса употребљавају се сирови у салатама. Позната и као рударска салата, успева и на хладном. Више јој одговара добро пропусно тло, али добро расте и на неплодном, лаком тлу. Када се добро прими, биљка се сама размножава семеном. За вишеструко резање семе широко посејте по читавој леји, у редовима или јарцима широким 10цм. Можете да сејете и директно у земљу или у сетвене посуде. Пресадите или проредите младице на размаке од 15 до 23 цм. Резање можете да почнете већ 12 недеља после сетве, а биљка ће се поново разрасти.

Матовилац

Ова биљка се у хладнијим подручјима одгаја као јесења или зимска салата. Постоје две врсте, једна има пљоснате широке листове, а друга мање усправне и тамнозелене. Матовилац подноси различита земљишта. У хладним пределима зими се гаји под покривачем, да би што бујније растао и да би му листови били мекши. Сеје се од средине лета директно у земљу, у леје или у широке јарке. Семе треба обилно да се залива док не проклија. Младице проредите на размаке од 10цм. Матовилац споро расте, па му треба и до 12 недеља да сазри. Листове берите засебно или одрежите читаву розету непосредно уз површину земље. Поново ће се разрасти, па ћете имати још једну бербу.

Рига или рукола

Ова отпорна средоземна биљка ароматичног лишћа употребљава се у салатама. Старије листове можете да скувате. Позната је као рокула, рикула или средоземна рокула. Најбоље успева на нижим температурама у земљишту које добро задржава влагу. У хладнијим подручјима зими одлично успева под стаклом, а погодна је и за вишеструко резање. Посејте је ретко у редове, па режите младице, или је проредите на 15цм, па режите мало веће листове. Саднице су спремне већ после три недеље.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us