Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ПОВРТЊАЦИ НА ПРАГУ НОВЕ СЕЗОНЕ: Припрема расада за отворено поље

ПОВРТЊАЦИ НА ПРАГУ НОВЕ СЕЗОНЕ: Припрема расада за отворено поље

56
Happy woman with daughters planting seeds in garden

Пише: Светлана Мујановић

У просечним годинама расад се на отворено поље износи почетком маја, када прође опасност од касних пролећних мразева. Последњих година то се дешава нешто раније, али без обзира на време расађивања, док су у фази расада, младе биљке ваља пажљиво и устрајно неговати. Баштовани с вишегодишњим искуством то добро знају, а није на одмет да их подсетимо, а оним млађим да укажемо на важне карике у ланцу ове производње.

Расад се обично производи у башти под кровом, било да је покривена леја у пластенику, топла леја или неко друго место. Док се не изнесу у башту или на њиву, младим биљкама треба обезбедити довољно свежег ваздуха, воде, хране и одговарајућу температуру.

По боји листића се жеђ препознаје

Заштићени простор у којем се производи расад свакодневно треба проветравати, посебно ако је за загревање коришћен стајњак, јер тада се стварају штетни гасови и водена пара. Превисока влажност, висока температура и смањена осветљеност, које прате зимске месеце, утичу на формирање нежних и издужених биљака које су подложне нападу болести. Али, и у овој, наизглед простој операцији, постоје нека правила. Када су хладни и ветровити дани, проветрава се краткотрајно, и то у најтоплијем делу дана у трајању око један сат, а током топлих, пролетњих дана, то траје дуже.

Заштита од штеточина и болести

Заштита расада од штеточина и болести обавезна је мера. Успех у производњи и квалитет биљака најчешће угрожавају гљиве изазивачи полегања расада. Против ове болести препоручује се редовно проветравање и превентивно третирање фунгицидима. Од штеточина се јављају ровци, кртице и мишеви, и против њих се користе одговарајући мамци.

Температура утиче на раст биљке. Непосредно после ницања, температура се снижава за 8 до 10 степени у односу на оптималну, а с појавом првих правих листова она се одржава на нивоу оптимума све до периода каљења, а то је једна до две недеље пре расађивања, када се опет спушта. За производњу расада неопходно је довољно светлости. Када се гаји зими, без довољно светлости, постаје издужен и успорено расте. Зато се време производње подешава према природној остветљености или се постави допунско осветљавање.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us