Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Право време за ораховачу

Право време за ораховачу

1798

Ликер или ракија од младих зелених ораха је стари, традиционални лек и спада у ред здравијих и изузетно укусних напитака. Управо сада је време за прављење ликера, јер су млади ораси достигли потребну величину.За прављење овог напитка постоје бројни рецепти, али у основи су потребни млади зелени ораси и квалитетна, домаћа ракија. У ораховачи се налази велика количина јода, витамина Б групе и минерала. У кори зелених ораха пронађено је и једињење југлон, које има антитуморска дејства.

Како се прави ораховача?

Пожељно је да млади ораси буду величине бадема, а највише око 2 до 2,5 центиметра дужине. Орахе добро опрати.  Исећи их на половине или четвртине, а могу и да се разбију чекићем за месо. Припремити литар домаће ракије, најбоље лозоваче. За ораховачу се препоручује да ракија буде јача од 20 гради. Ово су основни састојци за ораховачу, за коју постоји мноштво рецепата, али за било који да се одлучите принцип је исти. Један од рецепата је:

40 младих ораха

литар лозоваче

један лимун

око 400 грама меда (смеђи или бели шећер по жељи и могућностима)

У тегле или флаше са ширим грлићем ставити исечене орахе, ракију, мед или шећер. Додати лимун исечен на колутове или троуглове. Могу се додати зачини попут ваниле, цимета, каранфилића, или поморанџа уместо лимуна. Састојке сјединити и мешати полако и упорно док се шећер или мед не истопе. Стаклене флаше или тегле оставити на сунчаном месту око 40 дана. Смесу сваког дана треба промућкати. Након тог времена процедити ликер.

Важно је напоменути да приликом сецкања ораха треба носити рукавице, јер ће руке од јода данима бити браонкасто- црвенкасте. И још једна напомена. Када је ликер готов пије се једна ракијска чашица дневно. У консултацији са доктором могу се узимати највише две чашице ујутру и увече.

Записи о лековитим својствима ораховаче пронађени су у старим манастирским књигама, белешкама видара и травара. Највише се употребљава за правилан рад штитне жлезде и хормона.  Особама које већ имају проблема са штитном жлездом, препоручује се прво консултација за лекаром. Ораховача се вековима користи за боље здравље дигестивног тракта, добра је за срце, крвне судове и нервни систем.

Пронађени су списи у којима се наводи да је орахов ликер  некада коришћен за лечење маларије. Помаже код инфекција грла, ублажавања стреса и у борби против анемије. Витамини из Б групе, затим Ц и Е, фолна киселина, у комбинацији за калцијумом, калијумом, цинком, гвожђем, магнезијумом, фосфором и јодом, обезбеђује драгоцену помоћ у борби против малокрвности.

Биљана Ненковић