Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ПРЕДНОСТИ СУВОГ И ОРАШАСТОГ ВОЋА

ПРЕДНОСТИ СУВОГ И ОРАШАСТОГ ВОЋА

43

Пише: Леа Радловачки

Како је зими изузетно важно јачати имунитет храном, неопходно је пажљиво бирати шта ћемо и како уносити у организам. С обзиром на то да је сада период кад сезонском воћу није време, али га има на рафовима продавница и на пијаци, најсигурнија, па чак и здравија замена јесу суво и орашасто воће које се, свакако, може јести и током целе године. Реч је о два у потпуности различита производа, а оно што им је заједничко, због чега их сада и сврставамо у исту причу, јесу начини и разлози конзумирања, као и веома често међусобно комбиновање у исхрани.

Наиме, реч је о воћу које је мањих димензија, али садржи више калорија, те се препоручује унос мањих количина. Суво и орашасто воће можете купити дословно било где – у маркетима, на пијацама, као и у специјализованим продавницама здраве хране и то у било које доба године.

Мање воде, више калорија

Неки кажу да је сушење воћа тежња човека и његових предака да свеж плод дуже сачувају, а да не изгуби корисне састојке. А како му и сам назив каже, настаје сушењем зрелог воћа, односно, избацивањем веће количине воде, чак и до 90 одсто, те је мање атрактивног изгледа и има мање димензије од свежег. Поређења ради, за 450 грама сувог грожђа, потребно је 1,8 килограма свежег…

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us