Насловна НОВИ БРОЈ PREDUZETNIČKA PRIČA S FARME: Najbolje je prase danske landras rase

PREDUZETNIČKA PRIČA S FARME: Najbolje je prase danske landras rase

Да би се добио најбољи производ товљеника и најбрже пласирао на тржиште, потребно је имати квалитетан улаз прасади, квалитетну храну, оптималне амбијеталне услове и добар менаџмент

1927
Фото: Adobe Stock

Velika legla san su svakog proizvođača prasadi, a Dragan Šibalija sa Salaša 130 iz Kule živi svoj san. Ali, da bi došao do toga, ovaj poljoprivredni preduzetnik napravio je nekoliko pametnih i racionalnih koraka. Iako smo zemlja poznata po uzgoju svinja, gde se ljubav prema svinjnjogojstvu prenosi sa generacije na generaciju, i čini se da se sve već zna i da nema tu mnogo mozganja, moderne tehnologije i napredak u genetici donose nova znanja i rezultate, a Šibalijina farma očigledan je primer. Nekada se njegova farma bavila isključivo ratarstvom, a sada ima farmu sa 1.500 tovljenika.

Prasići umesto žitarica

– Uvideli smo da kulture koje uzgajamo ne treba da prodajemo kao sirovine, već da ih koristimo za finalni proizvod – svinjsko meso. Uradili smo biznis plan, razmotrili sve troškove, svu dobit i odlučili da napravimo farmu za tov svinja – rekao je Dragan Šibalija.

U poslednje vreme, kvalitetna prasad znače samo jedno – tovljenici danske genetike sa farmi u Danskoj i severnoj Nemačkoj. A zašto je to tako? Zato što u Danskoj ima duplo više svinja nego ljudi! Danci su najbolje ovladali uzgojem svinja. Među prednostima danskog svinjogojstva jesu genetika, ambijent, hrana i ljudski faktor. Posebnost danske proizvodnje svinjskog mesa jesu visokospecijalizovani poljoprivrednici. Svaki poljoprivrednik mora da ima odgovarajuće obrazovanje i da obavezno pohađa treninge i stručnu edukaciju.

Danski landras jedna je od ženskih pasmina koja se koristi u danskom programu ukrštanja za proizvodnju krmača. Ova vrsta ima izuzetan kvalitet trupa, to je jaka svinja, sa čvrstim nogama. Ove svinje imaju srednje dugu i široku glavu, s teškim i položenim ušima. Danski landras jedna je od najboljih rasa belih svinja. Njihova mesnatost veoma je visoka (preko 60% u polutkama).

– U poslednjih nekoliko godina imali smo dosta problema s uvozom kvalitetne prasadi, kao i s uvozom gotove smeše, tako da smo se odlučili da uz ovaj kapacitet farme podignemo mešaonu. Odlučili smo se na saradnju s firmom Sano koja nam je i obezbedila kvalitetan uvoz prasadi, kao i optimalnu ishranu – dodao je Šibalija.

Sano koncept u primeni

U dva dana, na farmu je stiglo 1.500 tovljenika, čija je prosečna težina na istovaru bila je 25kg. Tov je trajao ukupno 75 dana i odvijao se kroz tri faze:

  1. Od 25 do 40 kg sa Sano proizvodom Protamino Piggy + žitarice
  2. i 3. faza – Protamino Premium Forte + žitarice

– Poslednjeg dana tova težina tovljenika bila je 117kg. U ishrani sam koristio preporučenu Sano recepturu, s proizvodom Protamino Premium Forte. Za recepturu sam koristio svoj kukuruz i ječam. Imam unapred dogovorenu prodaju za poznate kupce, oni će u razmaku od nekoliko dana isprazniti objekte. Nakon toga sledi čišćenje, pranje, dezinfekcija i posle toga predviđen odmor od minimum 15 dana – rekao je Šibalija.

Spoj danske genetike, uslova na farmi, kvalitetne ishrane i upravljanja garantuje najbolje rezultate, u šta su se uverili na Salašu 130.

– Prasad najboljeg zdravstvenog potencijala, uz najoptimalniji koncept ishrane, korisnicima Sano koncepta uzgoja donosi veću korist u odnosu na postojeći način rada:  rezultat su visoki dnevni prirasti od oko 1.000 grama dnevno, niža stopa uginuća od 1-2%, i značajno bolja konverzija hrane za 8 do 10%, odnosno 20-25% manje utroška smeše po tovljeniku za vreme trajanja tova, u odnosu na druge genetike – istakao je Petar Marković, stručni saradnik kompanije Sano, koji je savetodavno upravljao projektom tova na Salašu.

Partnerima tovljačima, kako bi ostvarili veći profit, firma Sano obezbedila je Sano paket za tov:

  1. Prasad danske genetike i najboljeg zdravstvenog statusa sa farmi iz Danske i severne Nemačke
  2. Sano savetodavni koncept
  3. Sano koncept ishrane, prilagođen genetici i raspoloživim komponentama koji se nalaze na farmi

Sano – Savremena ishrana životinja

Info telefon: +381 21 444 921

Josifa Pančića 8, 21000 Novi Sad