Насловна НОВИ БРОЈ ПРЕДУЗЕТНИЧКА ПРИЧА С ФАРМЕ: Најбоље је прасе данске ландрас расе

ПРЕДУЗЕТНИЧКА ПРИЧА С ФАРМЕ: Најбоље је прасе данске ландрас расе

Да би се добио најбољи производ товљеника и најбрже пласирао на тржиште, потребно је имати квалитетан улаз прасади, квалитетну храну, оптималне амбијеталне услове и добар менаџмент

53
Фото: Adobe Stock

Велика легла сан су сваког произвођача прасади, а Драган Шибалија са Салаша 130 из Куле живи свој сан. Али, да би дошао до тога, овај пољопривредни предузетник направио је неколико паметних и рационалних корака. Иако смо земља позната по узгоју свиња, где се љубав према свињњогојству преноси са генерације на генерацију, и чини се да се све већ зна и да нема ту много мозгања, модерне технологије и напредак у генетици доносе нова знања и резултате, а Шибалијина фарма очигледан је пример. Некада се његова фарма бавила искључиво ратарством, а сада има фарму са 1.500 товљеника.

Прасићи уместо житарица

– Увидели смо да културе које узгајамо не треба да продајемо као сировине, већ да их користимо за финални производ – свињско месо. Урадили смо бизнис план, размотрили све трошкове, сву добит и одлучили да направимо фарму за тов свиња – рекао је Драган Шибалија.

У последње време, квалитетна прасад значе само једно – товљеници данске генетике са фарми у Данској и северној Немачкој. А зашто је то тако? Зато што у Данској има дупло више свиња него људи! Данци су најбоље овладали узгојем свиња. Међу предностима данског свињогојства јесу генетика, амбијент, храна и људски фактор. Посебност данске производње свињског меса јесу високоспецијализовани пољопривредници. Сваки пољопривредник мора да има одговарајуће образовање и да обавезно похађа тренинге и стручну едукацију.

Дански ландрас једна је од женских пасмина која се користи у данском програму укрштања за производњу крмача. Ова врста има изузетан квалитет трупа, то је јака свиња, са чврстим ногама. Ове свиње имају средње дугу и широку главу, с тешким и положеним ушима. Дански ландрас једна је од најбољих раса белих свиња. Њихова меснатост веома је висока (преко 60% у полуткама).

– У последњих неколико година имали смо доста проблема с увозом квалитетне прасади, као и с увозом готове смеше, тако да смо се одлучили да уз овај капацитет фарме подигнемо мешаону. Одлучили смо се на сарадњу с фирмом Сано која нам је и обезбедила квалитетан увоз прасади, као и оптималну исхрану – додао је Шибалија.

Сано концепт у примени

У два дана, на фарму је стигло 1.500 товљеника, чија је просечна тежина на истовару била је 25кг. Тов је трајао укупно 75 дана и одвијао се кроз три фазе:

  1. Од 25 до 40 кг са Сано производом Protamino Piggy + житарице
  2. и 3. фаза – Protamino Premium Forte + житарице

– Последњег дана това тежина товљеника била је 117кг. У исхрани сам користио препоручену Сано рецептуру, с производом Protamino Premium Forte. За рецептуру сам користио свој кукуруз и јечам. Имам унапред договорену продају за познате купце, они ће у размаку од неколико дана испразнити објекте. Након тога следи чишћење, прање, дезинфекција и после тога предвиђен одмор од минимум 15 дана – рекао је Шибалија.

Спој данске генетике, услова на фарми, квалитетне исхране и управљања гарантује најбоље резултате, у шта су се уверили на Салашу 130.

– Прасад најбољег здравственог потенцијала, уз најоптималнији концепт исхране, корисницима Сано концепта узгоја доноси већу корист у односу на постојећи начин рада:  резултат су високи дневни прирасти од око 1.000 грама дневно, нижа стопа угинућа од 1-2%, и значајно боља конверзија хране за 8 до 10%, односно 20-25% мање утрошка смеше по товљенику за време трајања това, у односу на друге генетике – истакао је Петар Марковић, стручни сарадник компаније Сано, који је саветодавно управљао пројектом това на Салашу.

Партнерима товљачима, како би остварили већи профит, фирма Сано обезбедила је Сано пакет за тов:

  1. Прасад данске генетике и најбољег здравственог статуса са фарми из Данске и северне Немачке
  2. Сано саветодавни концепт
  3. Сано концепт исхране, прилагођен генетици и расположивим компонентама који се налазе на фарми

Сано – Савремена исхрана животиња

Инфо телефон: +381 21 444 921

Јосифа Панчића 8, 21000 Нови Сад