Економски најважнија штеточина кромпира у производњи кромпира је кромпиров мољац (Phthorimea operculella). Штете наносе ларве исхраном на кртолама током вегетације у пољу, али и у складиштима при повољним условима. Нападнуте кртоле губе тржишну вредност, брзо подлежу нападу патогена и пропадају.
Тренутно је у току припрема земљишта за садњу кромпира намењеног за јесењу производњу. Непосредно пре садње потребно је урадити неколико превентивних мера које за циљ имају контролу ове штеточине:
– садња сорти кромпира краћег вегетационог периода (касније сорте су угроженије)
– за садњу користити здраве и неоштећене кртоле (оштећене кртоле би требало уништити)
– дубока сетва (оптимална дубина сетве 15 цм);
– формирање високих банкова чију компактност треба одржавати током вегетације;
– примена четворогодишњег до петогодишњег плодореда
– наводњавање усева.
Аутор: Мирјана Зорић, ПСС Сомбор
Фото: Pixabay