Насловна ВЕСТИ Производња вина традиција породице Бајило

Производња вина традиција породице Бајило

361

Сремски Карловци су синоним за традицију, културу и духовност. Како је ово виноградарски крај, значајан допринос у очувању тог идентитета дала је породица Бајило, која се више од једног века бави производњом вина.

Први записи о виновој лози на овим просторима датирају из времена након оснивања римске провинције Паноније и доласка цара Аурелија Пробуса на власт, након чега почиње нагло ширење виноградарства.

Кроз векове производња вина се развијала, а свој врхунац доживела је у 18. веку, када Сремски Карловци постају симбол виноградарства. Једна од породица која се већ неколико генерација бави узгојем винове лозе и производњом грожђа је породица Бајило.

„Ово је радио мој деда, па је тата наставио и онда сам ја њима давних дана помагао а од 1990-те године сам преузео винарију од тате и деде, и ево то је данас већ тридесетак година“, каже произвођач вина Предраг Бајило.

Посебан шмек овом виногорју пружају стари лагуми и подруми, који су грађени тако да у њима током целе године температура не прелази 15 степени. У власништву породице Бајило је подрум направљен давне 1864. Дуг је 50 метара и изнад њега је 30 метара земље, а познато је да је за добар квалитет вина неопходан подрум.

„Подрум има значај, без доброг подрума све остало је проблем. Можете ви произвести добро грожђе и вино, а ако немате подрум да сачувате, направили сте проблем. Вину је важно да температура буде иста. Нема везе да ли ће то бити 14 степени, 13, 12, важно је да не варира“, напомиње Бајило.

Предраг Бајило тренутно важи за једног од највећих произвођача вина у Карловцима, који заједно са својом породицом обради око 40 хектара винове лозе, од којих добије око 12 различитих врсти вина. Род грожђа, према речима стручњака, не сме бити велик, јер утиче на квалитет вина.

„Све морате ускладити, два, два и по килограма по чокоту онда је вино јако добро, четири килограма, вино не може дати такав квалитет као и лоза и грожђе као кад је мањи род. Мањи род већи квалитет“, каже он.

Како на млађима свет остаје, Предрагову породичну традицију справљања врхунских вина наставиће његови синови и унуци који поштују наследство својих предака. Карловачки винари гледају свој пут ка Европи и свету, одакле стиже модерна технологија и нова знања, без којих нема озбиљних винара.

Извор: РТВ

Фото: РТВ