Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Proređivanje plodova jabuke

Proređivanje plodova jabuke

516

Da bi se ostvarili redovni i visoki prinosi jabuke i kvalitet koji odgovara zahtevima i standardima tržišta, neophodno je primeniti visok nivo agro i pomotehničkih mera. One su usmerene na regulisanje rodnosti, a obuhvataju zrelu i zelenu rezidbu, proređivanje cvetova i plodova, podsecanje korena, probirnu berbu, navodnjavanje, đubrenje itd. Posebno su značajne za intenzivne zasade u gustom sklopu i kod sorti koje imaju sklonost ka alternativnom rađanju kao što su zlatni delišes, fudži, elstar, breburn, gloster i dr.

Zimska rezidba je prvi korak u kontroli rodnosti. Ovom merom se uklanja određena količina rodnog drveta i tako uspostavlja odgovarajuća ravnoteža između vegetativnog rasta i rodnosti. Prethodi joj analiza rodnosti pupoljaka, a sve radi određivanja njenog intenziteta, ali i zbog procene rodnosti za narednu godinu, potreba za proređivanjem plodova, zaštitnim sredstvima, ambalažom i skladišnim prostorom. U zasadima gde se redovno primenjuje uspostavljena je ravnoteža između rodnosti i vegetativnog porasta, čak i kod sorti koje su sklone alternativnom rođanju.

Zimska rezidba je kod jabuke nedovoljna za postizanje neophodnog kvaliteta ploda i redovne rodnosti. Zbog toga se preporučuje proređivanje plodova, koje je kod jabučastih voćaka od presudnog značaja za dobijanje plodova koji omogućavaju proizvođačima da ravnopravno učestvuju u međunarodnim marketima svežeg voća. Obavlja se ručno ili hemijski. Ručno obavljanje je sporo i predstavlja skupu meru zbog potrebnog velikog broja radnika. Prihvatljivo je jedino kada ima korektivnu ulogu posle uspešnog hemijskog proređivanja, jer se njime uklanjaju plodovi koji ne mogu biti prva klasa, bez obzira na njihov broj na stablu. Hemijsko proređivanje se smatra najefikasnijom metodom. U tu svrhu najviše se koriste sredstva koja pripadaju biljnim bioregulatorima. Ako se ovaj posao pravilno i na vreme uradi, plodovi su krupniji i bolje obojeni. Povećava se udeo prve i ekstra klase, koji može preći 95 procenata, smanjuje se pojava neredovnog – alternativnog rađanja, dok je zaštita od jabučnog smotavca lakša, jer plodovi nisu zbijeni jedni uz druge.

Stručnjaci napominju da mnogi bioregulatori, bilo da su primenjeni u proizvodnji sadnica, proizvodnji plodova ili na ubranim plodovima mogu imati korisne efekte ako su pravilno upotrebljeni. Nestručna primena u smislu koncentracije, načina i vremena primene, meteoroloških uslova i bioloških osobina vrste, odnosno sorte može imati nesagledive posledice na ekonomičnost proizvodnje.

U savremenim intenzivnim zasadima jabuke, pogotovu na zemljištima sa velikim sadržajem humusa, često dolazi do prevelike bujnosti stabala, naročito kod bujnih sorti kao što su fudži, topred, hapke, greni smit, elstar i druge. Kao redovna pomotehnička mera u razvijenijim voćarskim zemljama primenjuje se podsecanje korena. Ova mera se preporučuje i za naše uslove. Prema navodima stručnjaka, koren se može podsecati sa jedne ili obe strane. Bolje je jedne godine podseći sa jedne strane krajem novembra ili, ukoliko vremenske prilike ne dozvoljavaju, krajem februara.

Istraživanja su pokazalala da je, ukoliko se radi sa obe strane, pogotovu kod mladih zasada, podsecanje znatano uticalo na kvalitet plodova u istoj godini, najviše na krupnoću. Takođe, za rezultat je imalo i veću potencijalnu rodnost u odnosu na nepodsecana stabla kod sorti topred i fudži, a uticalo je i na vegetativni porast stabla, odnosno obim debla i vegetativni porast bio je najveći u kontroli, a najmanji kada su stabla podsecana sa obe strane. Smatra se da je ova pomotehnička mera jedna od boljih za kontrolu bujnosti stabala i za brže uspostavljanje ravnoteže između vegetativnog porasta i rodnosti. Najbolje je da se radi u saradnji sa stručnim osobama.

Obavezna, odnosno neizostavna mera u intenzivnoj proizvodnji jabuke je zelena rezidba. Utiče na razvoj stabla i smanjuje bujnost, omogućava bolju osvetljenost, a time i bolju obojenost, i smanjuje potrebu za zimskom rezidbom. Ova rezidba prevashodno ima zadatak da obezbedi uslove za obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Odstranjivanjem suvišnih mladara odstranjuju se suvišni potrošači vode i hrane, a svetlost i vazduh lakše prodiru u unutrašnjost krune. Dolazi do izražaja samo ako se izvede pravovremeno.

Zelena rezidba se posebno preporučuje za bujne sorte jabuka, poput glostera, fudžija, elstara, greni smita, dekoste i sličnih. Preporučuje se da se mladari orezuju posle završetka aktivnog vegetativnog rasta, obično u drugoj polovini juna i početkom jula. Prema istraživanjima stručnjaka, to je bolje uraditi u drugoj ili trećoj dekadi avgusta jer tada izvedena rezidba depresivno deluje na porast, a diferenciranje cvetnih začetaka za narednu godinu je bolje. Orezane voćke viškove hraniva koriste za dalji razvitak plodova i obrazovanje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Zbog smanjene vlage u zemljištu i visoke temperature vazduha u toku leta, voćke intenzivno dišu. Zato je potrebno da se odstrani i jedan deo listova tako se preostali normalno snabdevaju vodom i hranom.

Probirnom ili ranijom berbom plodova može se uticati na bolju pripremu rodnih pupoljaka za narednu godinu, a da se pri tome ne utiče na lošiji kvalitet i atraktivnost plodova i njihovo kvalitetno čuvanje. Ne treba zanemariti ni navodnjavanje, pravilno đubrenje, redovnu zaštita od bolesti štetočina…

R.D.J.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.