Насловна РАЗНО Птичји грип изолован у Србији

Птичји грип изолован у Србији

257

Управа за ветерину Министарства пољопривреде Републике Србије је на територији Војводине, у Кањижи, изловала вирус птичјег грипа Х5Н1. Овај лако преносив и веома патоген вирус, према речима, Данијела Марковића, доктора ветеринарске медицине у Ветеринарској станици у Врању, преносе птице селице.

„Оне могу да носе вирус у себи и тако га преносе на нова подручја. Зараза се преноси директним контактом са зараженом птицом”, каже др Марковић и истиче да је у целој овој причи о вирусу олакшавајућа околност што се појавио у периоду када птице селице нису активне.

Говорећи о карактеристикама овог вируса он наглашава да је изузетно отпоран на спољашњу средину где може дуго да опстане, а нестаје тек на екстремно ниским температурама. Код заражене птице напада мождано стабло што код ње углавном изазива поспаност, незаинтересованост, глава јој је забачена на леђима, а оне које се крећу по води знају да иду стално у круг.

„Када дође до заразе морталитет је скоро па стопроцентан. И морбидитет је такође висок, а то практично значи да се обично од 100 јединки разболи њих 80. Домаћинству поред директне штете наноси и индиректну која подразумева и „одмор” објекта на одређено време”, истиче ветеринар Марковић и наглашава да све ово указује колико је ова болест опасна, а поготово што против ње нема адекватне заштите.

Запослени у овој ветеринарској станици саветују носиоцима газдинстава да штите своја јата тако што ће их затварати у објекте чије прозоре су претходно изоловли мрежастим жицама, не остављају напољу њихову храну која може да привуче дивље птице, односно да за њих праве различите замке.

Птичји грип може да се пренесе и на људе и доведе до трагичних последица. Зато доктори ветеринарске медицине саветују људима да никако не прилазе угинулој или болесној птици сумњивог понашања и да о таквим случајевима обавезно прво обавесте ветеринаре.

Гордана Настић