Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Purpurna kraljica imuniteta

Purpurna kraljica imuniteta

957

Ehinacea je biljka nezaobilazna u alternativnoj medicini, fitoterapiji i homeopatiji, a najviše se koristi za jačanje imuniteta. Ona je medonosna, prijatnog  je mirisa, bogata nektarom i pčele, bumbari i leptiri  je rado posećuju. Dve vrste ove biljke, koje se gaje i kod nas, koriste se u narodnoj medicini: Ehinacea purpurea i Ehinacea angustifolia. Osim što je lekovita, postaje i omiljena ukrasna cvetnica u dvorištima.

Raste iz semena ili korena

Ehinacea je višegodišnja biljka, te je za setvu, potrebno odabrati joj stalno mesto u dvorištu ili bašti. Setva je jednostavna i najbolje je obaviti je u martu ili aprilu. Seme je potrebno prvo skuvati i ostaviti da odstoji u vodi. Potom semenke ostaviti na vlaženom ubrus papiru. Kad seme počne da probija ljusku, staviti ih u kontejnere sa zemljom na dubinu od jednog centimetra, posuti sa malo peska i navlažiti. Posudu pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu.

Zalivanje se obavlja prskanjem suve zemlje, dok se kod biljaka koje su bliže izvoru toplote preporučuje skidanje zaštitne folije s vremena na vreme, kako bi zemlja disala. Izdanci niču za oko mesec i po dana. U baštu se presađuje kada se formiraju dva do tri para listova i kada se spoljašnje temperature ustale.

– Voli sunčane pozicije i dobro podnosi sušu, ali joj je, dok se ne primi,  potrebno redovno zalivanje. Raste do jednog metra u visinu. U prvoj godini ne cveta, već samo formira manji bokor sa nekoliko listova. U drugoj godini mogu se očekivati prvi cvetovi. Cveta od juna do početka jeseni. Otporna je na niske temperature. Nadzemni deo zimi odumire, ali na proleće se iz korena pojavljuju novi izdanci. Da bi bila raskošnija na godinu – dve treba deliti koren. I to je prilika za razmnožavanje na ovaj način. Osim deljenja korena u proleće, može da se razmnožava i reznicama sa korena, koji su duži od 10 centimetara – kaže Živojin Antić iz Ćuprije, kome je ova biljka stalni ukras u bašti.

Deluje antiseptično i antivirusno

Ehinacea se gaji zbog nadzemnog dela i korena. Cvetovi i listovi imaju veću količinu korisnih materija za jačanje imuniteta, jer u svom sastavu sadrže veći procenat polisaharida. Dejstvo biljke je antiseptično i antivirusno. Služi za lečenje prehlada i virusnih infekcija, ublažavanje stomačnih bolova i upale disajnih puteva. Ehinacea je korisna i za zarastanje rana, lečenja zapaljenskih procesa na koži, ekcema, herpesa i psorijaze. Dobra je sveža ili suva, u vidu kapsula, spreja, tinktura, sirupa ili gela.

Tinktura ehinacee

Šaku svežih, usitnjenih listova i cvetova ehinacee i šaku očišćenog i dobro opranog i iseckanog korena ehinacee, staviti u čistu teglu i naliti sa 250 ml apotekarskog alkohola i 50 ml destilovane vode. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Procediti i iscediti biljke. Čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Tinktura se pije tri puta na dan po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja, pet dana zaredom, pa dva dana pauze.

Kapi za imunitet

Pomešati 100 grama ehinacee, 50 grama matičnjaka i isto toliko propolisa. Smesu preliti sa 500 mililitara alkohola od 70 procenata. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Procediti i iscediti, čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Pije se tri puta na dan po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja, najbolje preventivno u vreme epidemija. U slučaju simptoma gripa ili prehlade, odmah se popije 50 kapi, pa nastaviti sa regularnih 30 kapi.

Za pripremu čaja uzeti 30 do 50 grama iseckanog korena biljke. Sve staviti u litar kipuće vode da odstoji desetak minuta, a onda sipati u šolju i piti. Da bi se postigao željeni efekat, u toku dana treba popiti tri do pet šolja ovog čaja.

Tekst i foto: B. Nenković