Где год поглед добаци види се живот, зелени се на све стране. У воћњацима, повртњацима и вртовима се, као у букетима пољског цвећа, преливају све боје овог света. Гране воћака, повијене под теретом рода маме несташну дечурлију да откину који плод и смажу га у сласт, па макар био и зелен. А тек у баштама…
Виноград
У зависности од сорте, лоза у овом месецу улази у фазу шарка. Од промене боје до потпуног сазревања, опет зависи од сорте, прође од 20 до 50 дана. Лоза која је ушла у шарак више се не штити. Ону, код које бобице још нису почеле да беле треба заштитити од пепелнице и ботритиса, а ако је потребно и од пламењаче.
Воћњак
Најактуелнији су радови везани за бербу купине и малине, појединих сорти бресака и крушака, смокви и летњих јабука.
У малињацима треба уклонити старе, изрођене, и наставити с негом овогодишњих изданака.
Расадничари током овог месеца калеме воћке на спавајући пупољак.
Воћари који у шљивицима гаје „стенлеј“ и „чачанску родну“ припремају се за бербу.
Гљиве
За бераче и сакупљаче гљива август је берићетан месец. За бераче су најважније прави вргањ Boletus edulis, црни B. aereus, мрежасти B.reticulatus или боров B. pinophillus.
Такође могу се сакупљати и сунчанице , вилин клинчић, (Marasmius areades) који неуки берачи лако могу заменити с отровном брашњачом (Clitocybe dealbata) те и ситном грлашицом (Clitocybe rivulosa), па треба бити пажљив.
Повртњак
Када је реч о класичним пословима, током августа, а нарочито у првој половини, требало би брати паприку, парадајз, плави патлиџан, диње, лубенице, краставце, боранију, као и коренасто и сво друго поврће. Грашак би већ требало да је никао, али може се још сејати.
Средином месеца не треба пропустити сетву салате, арпаџика, лука сребрњака, спанаћа, руколе, роткве и ротквица, уз редовно брање дозрелог поврћа.
У августу се вади црни лук. Искусни паори практикују да извађене главице оставе пар дана на њиви да се просуше.
Током августа наставља се нега купусњача. То је време совица и купусара те усев ваља чешће прегледати и биљке заштитити када се укаже потреба. Овим поврћем воле да се сладе и пужеви. Високе температуре и влага, настала од заливања, идеални су услови за ове напаснике. У малим баштама и на окућницама ваља поставити замке за њих. Пластичне кутијице, чаше или сличне посуде се укопају тако да им ивица буде у нивоу земљишта и до половине напуне пивом. Мирис пива ће привући ове прождрљивце те ће се штете смањити. Једина невоља је у томе што се посуде морају свакодневно празнити и пиво доливати или мењати.
Зеленило
Сада је идеално време да се прихране биљке, окопавањем уклони покорица а са сезонског цвећа се редовно уклањају увели цветови, како би се биљке подстакле да поново цветају.
Руже би требало у августу нешто оштрије орезати да би се убрзало формирање нових цветних пупољака. Потребно је да се редовно и обилно заливају, посебно ако је август топао и сушан.
Пчелињак
Велике паше су прошле и сада се пчеле припремају за презимљавање. Успех у наредној сезони зависи од организованости, бројности и здравственог стања пчела у августу.
Пчелињак се мора често обилазити и у појилице сипати чиста вода.
Лековито и зачинско биље
Клипови кукуруза су се „окитили“ свилом па би је требало сакупити, осушити у сенци или прошараној хладовини и сачувати.
У овом месецу сакупљају се и суше боквица, брђанка, хајдућица, хмељ, ким, клека, верем трава, кантарион, смиље, брусница, различак, велебиље, троскот, хајдучка трава, ситница, милодух, чемерика, листови купине, црне рибизле, белог и црног слеза, бунике, мајкине душице…