Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ РЕТКИ ПАРАДАЈЗИ ЖИВОЈИНА АНТИЋА ИЗ ЋУПРИЈЕ: Џиновско срце од два килограма

РЕТКИ ПАРАДАЈЗИ ЖИВОЈИНА АНТИЋА ИЗ ЋУПРИЈЕ: Џиновско срце од два килограма

46

Пише: Јелена Лукић

Живојин Антић (45), произвођач љуте паприке и парадајза из Ћуприје, ове године произвео је нову сорту парадајза и дао јој име – џиновско срце, а један плод тежак је скоро два килограма. Добио га је укрштањем џиновског парадајза јабучара и воловског срца с класичним листом. Плодови, не само да су изузетно крупни, већ на једној плодовој грани роди најмање пет килограма, а на стабљици до 10 килограма. Антић је и до сада гајио четири сорте парадајза чији плод је тежак више од једног килограма.

До сада сам имао једну своју сорту – моравац, а сада сам направио и џиновско срце. Овај парадајз је добар за рану производњу јер добро рађа, а ако лисна маса потраје, рађаће до јесени. Толико ће да рађа и џиновски парадајз јабучар, који достиже тежину од 1,3 до 1,6 килограма. Још увек држим рекорд у производњи џиновског јабучара, јер не знам никога ко има крупније плодове – изјавио нам је Антић.

Домаће сорте боље од хибридних

Џиновски парадајз јабучар је аутохтона сорта. Семе је сачувала његова бака Милосава, и већ 40 година производи се у његовој породици. Биљке не прска хемијом, већ искључиво прави природне препарате од коприве и гавеза. Антић овај парадајз гаји за своје потребе, нешто продаје и поклања пријатељима, а углавном га узгаја као семенски материјал, јер ретко ко има сортно семе.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us