Насловна ВЕСТИ1 Робот „Гари” за здравије боровнице и веће приносе

Робот „Гари” за здравије боровнице и веће приносе

124

Институт БиоСенс и компанија „Зелени хит“, а уз подршку научних фондова Европске Уније, у оквиру пројекта „FlexiGroBotsi“, развијају систем за флексибилне мултироботске системе како би процес биљне производње у Европи био аутоматизован. Ова платформа тренутно се тестира у три области: грожђе (у Шпанији), уљана репица (у Финској) и боровнице (у Србији и Литванији). Управо код нас је на задатку и робот „Гари” који ће својим дигиталним вођењем производње боровнице, допринети повећању приноса овог бобичастог воћа.

– Сада смо отприлике стигли до половине реализације пројекта, робот је тестиран и оперативан на терену – указује директора за иновације и сарадњу са привредом Института БиоСенс Оскар Марко. – Уз помоћ алгоритма може да навигира кроз редове боровница и опремљен је најновијом технологијом за узорковање земљишта, прскање биљака и елиминисање корова. На тај начин, боровнице добијају све оно што им је потребно за успешан развој. Како се Србија налази у повољном географском положају, на крајњем југу умереног климатског појаса и код нас успева слађи, северни тип боровнице, пољопривредници имају прилику да остваре већу зараду. У повећању приноса, али и смањењу потребе за мануелним радом, свакако им могу помоћи дигиталне технологије.

Мултироботска платформа, поред различитих робота на земљи обухвата и беспилотне летелице. Она ће бити значајна не само зато што ће задовољити потребе европског пољопривредног сектора и креирати роботе применљиве у различитим областима, већ ће омогућити прикупљање, интеграцију и дељење података важних за иновативно унапређење пољопривредног сектора и креирање политика у аграру. Пројекат „FlexiGroBots“ траје до краја 2023. године и финансиран је из програма Европске Уније за истраживање и иновације, Хоризонт 2020.

Л. Р.

Фото: БиоСенс