Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Ружа – најлепши украс за сва времена

Ружа – најлепши украс за сва времена

205

Ружа је цвет над цветовима. Иза свог имена крије авантуру дугу неколико милиона година. Ту је пре нас. Верује се да је старија од до сада најстаријег пронађеног фосила у Кини, старог око 35 до 40 милиона године. Цвет је о којем се највише прича, о којем се све зна, а и даље неухватљив, цвет који се заједно с људима и светом мењао и развијао.

Данас постоји преко 30.000 врста ружа. Избор је велики и свако, па чак и највећи пробирљивац, има своју омиљену ружу. За љубитеље традиције и старих времена, ту су старе, носталгичне, енглеске руже, а за љубитеље модерног духа, ту су и неке најновије селекције које се одликују чистотом боје и савршенством облика. Поред склоности и укуса, у избору сорте пресудна je и дужина трајања резаног цвета, мирис, дужина дршке цвета, број цветова у букету код полианти, бујност и многе друге особине. И зато желимо да вас укратко упознамо с основним групама и сортиментом, у смислу трајности, лепоте и квалитета, пред нову сезону, тако да можете да одаберете и да уживате у лепоти своје руже или новог ружичњака.

Чајевке, чајно-хибридне руже

Ове руже се сматрају најплеменитијим. Настале су сложеним укрштањима, а воде порекло од бурбонске руже, кинеске руже, руже са Блиског истока и европских ружа. Првобитно је њихов мирис подсећао на мирис кинеског чаја, по чему су добиле назив, а потом су њихове особине мењане даљим укрштањима с ружама као што су ремонтантне и пенетијанске. Ове руже непрекидно цветају од јуна до првих мразева. Одликују их крупни цветови разних боја и мириса. Првенствено служе за добијање резаног цвећа, али и као украс башта. Најпознатије сорте ове групе су: Ambasador (жуто-наранџаста), Bakarole (кадифа црвене боје и јаког мириса), Big Purple (гримизно-лила боје и јаког мириса), Blue Moon (светлоплаве боје и јаког мириса), Desiree (тамноружичаста), Olivia (сомот црвена), Gina Lollobrigida (златно жута), Ingrid Bergman (тамноцрвен), Vivaldi (нежно ружичаста), Golden Moniсa (златножута), Maria Callas (кармин црвена), Monica (бакарножута оивичена црвеном), Charles de Gaulle (јоргован плава, оштрог мириса), Nostalgie (крем бела), Paskali (бела), Mercedes (кармин црвена), Paris (циклама), Lady (нежноружичаста), Landora (лимун жута), и многе друге.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us