Насловна ВЕСТИ С Фрушке горе одбрана од града

С Фрушке горе одбрана од града

19
Прва фаза аутоматизације противградградне заштите у Војводини је при крају. Тренутно се ради на аутоматизацији радарског центра Фрушка гора са 118 лансирних станица а рок за завршетак тог пројекта је јун ове године

Савремени радарски центар на Фрушкој гори, најављиван је још крајем 2019. када је промовисана станица код Ваљева, као први овакав аутоматски систем у Србији који брани око 590.000 хектара земљишта.

– У току је аутоматизација система противградне одбране у Војводини који се састоји из три радарска центра: Фрушка Гора, Самош и Бајша са припадајућим лансирним станицама. За друга два центра урађени су идејни пројекти. Радна група састављена од чланова Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Министарства пољопривреде и Републичког хидрометеролошког завода усвојила је пројектну студију на основу које ће бити расписана јавна набавка за аутоматизацију и ова два радарска центра – рекао је за Политику Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду.

Очекује се, како каже, да ће све бити готово у планираном року од две године, односно да ће Војводина имати комплетано аутоматизован систем противградне заштите до маја 2023.

Увођењем даљинског система аутоматизоване одбране од града тај сектор, изузетно значајан за пољопривреду, биће знатно унапређен. Лансирним станицама ће убудуће командовати професионалци са радарског центра, одмах у реалном времену, без посредника, хонорарних сарадника-стрелаца.

Божић објашњава да ће начин рада бити побољшан у неколико праваца. Прво, реаговаће се у реалном времену, односно готово тренутно после доношења одлуке да је градоносни облак испунио критеријуме за дејство. На овај начин добија се и максимална поузданост у раду јер се искључују људске грешке на терену (стрелци), као и препреке немогућности ангажовања стрелаца њиховог недоласка или кашњења.

Наш саговорник истиче да се на овај начин искључују и грешке које су последица лоше чујности, неисправности или лоших контаката кроз сталну контролу струјног кола лансер-ракета.

Како каже, више неће бити ни такозваног неполетања ракета, а кроз овакав систем ће моћи да се постигне и максимална прецизност у раду као и већа безбедност јер неће бити људи, па тако ни грешака на лансирним станицама које могу да доведу до повређивања.

Према информацијама из овог секретаријата, за радарски центар Фрушка гора обезбеђено је 600 милиона динара, за радарски центар Бајша планирано је 720 милиона, док ће у центар Самош бити уложено 660 милона динара.

– Значај за пољопривреду је огроман јер ће професионалци из радарског центра реаговати благовремено, без кашњења, на градоносне облаке и тиме спречити штета од града – каже Божић.

Извор: Политика

Фото: Info.info