Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Садња раног поврћа у фебруару

Садња раног поврћа у фебруару

1408

Целер се сеје у фебруару, јер има дугу вегетацију, али у пластеничкој производњи произвођачи се ослањају на бербу листова за прву пролећну продају. Ово поврће прати репутација да је тешко за узгајање, али уз мало стрпљења одлично успева. Семе целера теже бубри и клија.

Пре сетве потребно га је држати у води неколико дана на температури од 20 степени. Семе се полаже на земљу и да би проклијало мора бити изложено директној сунчевој светлости. Тражи сталну влагу, а препоручљиво је контејнер прекрити провидном фолијом. Клијање понекад може да потраје и више од две недеље.

Целер се пресађује када формира од 5 до 8 листова. Сади се у богатим и растреситим земљиштима pH од 6,5 до 7,5 – наводи Љиљана Вуксановић.

У пластеницима целер се сади на растојању између редова од 20 центиметара, а у реду од 5-20 центиметара. Треба га заливати на сваких 7 до 10 дана, уз прихрану, одржавање температуре на око 18 степени и добро проветравање може се остварити принос од око 15 килограма листа на десет квадратних метара.

Тиквица је топлољубива биљка, чије семе клија на температури изнад 12 степени. Потребно јој је догревање у заштићеном простору, ако су фебруарске температуре ниске. Уколико температура падне испод 5 степени, то ће неповољно утицати на раст, а оптимална је око 25 степени. Тиквица тражи доста воде. Могу да се саде у пластеницима као други усев, после зелене салате. Расад је спреман за пресађивање у фази два до четири листа. Саде се у фебруару на размаку 100×50. Важно је одржавати константну температуру у пластенику, јер свако варирање утиче на опадање цветова и заметака.

Ово поврће је погодно за гајење и у ниским тунелима, али тада се пресађује крајем марта и почетком априла, када прође опасност од ниских температура. У том случају тиквице нешто касније стижу за бербу, тек у другој половини маја.

У последње време појавиле су се ране високоприносне сорте патлиџана, које су погодне за пластеничку производњу. Углавном су то сорте које дају овалне плодове у неколико нијанси розе-љубичасте боје. Карактеристичне су по томе што имају кремасто бело месо без горчине. Те сорте патлиџана сазревају за 70 до 80 дана од сетве, која може да почне крајем јануара или одмах на почетку фебруара. – Семе клија на температури од око 14, а за раст јој погодује око 18 степени. Сетва у заштићеном простору може да почне чак и 25. јануара па све до прве половине фебруара. Ране сорте брзо стижу за јело. Није им потребно превише топлоте, али траже доста светлости. Када се посаде потребно је сваку биљку појединачно добро залити и оставити тако три недеље, јер укорењавање тече спорије. Плодови су тешки око 300 грама. Може да се гаји и на отвореном, али ко жели да је изнесе на тржиште крајем марта или половином априла, нека је сади у пластенику – каже Живојин Антић, повртар из Ћуприје

Пред вама је свих 20 џепних књига из серијала „Мој воћњак“, „Мој повртњак“, „Мој виноград“ и „Моје цвеће“. Књиге у формату 16×12цм у пуном колору на 64 стране, лаке за коришћење и увек при руци.

Мој воћњак ће вас упознати како да кренете и почнете да формирате свој засад, припремите земљиште, одаберете воћну врсту.

Ту су и Јабука, Вишња, Трешња, Крушка, Боровница, Јагода, Малина, Леска, Шљива, Кајсија, Ружа, Парадајз, Паприка, Кромпир, Краставац, Грашак, Пасуљ, Лукови и Виноград.