Насловна ВЕСТИ Семенке бундеве вредан извор протеина за преживаре

Семенке бундеве вредан извор протеина за преживаре

336

Један од најважнијих извора протеина за преживаре је сојина сачма која се одликује високим садржајем протеина и повољног профила аминокиселина. Због њене високе цене, како наводи Agrarheute, све више се траже алтернативе. Једна од њих су и погаче од бундевиних семенки које су занимљиве због своје доступности и хранидбене вредности.

Овај нуспроизвод прераде бундевиних семенки би у будућности могао послужити као вредан извор протеина за произвођаче млека. Има релативно висок садржај сирових протеина (598 г/кг) у односу на семенке уљарица, а одликује се високим садржајем лизина (32 г/кг) и метионина (18 г/кг). Осим тога, побољшава укус концентроване хране за преживаре.

У истраживањима која су спровели кинески научници из универзитета у Харбину, погача може да замени сојину сачму у храни за преживаре код крава у лактацији. Они су испитали ефикасност хранива, ферментацију бурага, антиоксидативну функцију и дистрибуцију азота у експерименту храњења.

Шест крава са више телади насумично је подељено у три третиране групе током експеримента од 27 дана, а удео чврсте крме у све три групе био је исти: прва група је добијала храну са сојином сачмом, другој групи је соја замењена с 50 одсто погаче од семенки бундеве и 50 одсто сувог остатка из производње биоетанола, трећој групи су дали 100 одсто погачу.

Резултат истраживања је показао да ова погача може у потпуности заменити сојину сачму без негативног утицаја на принос млека, ферментацију у бурагу или сварљивост. Занимљиво је да су се променом исхране побољшале антиоксидативне функције и крвни параметри млечних крава у другој и трећој групи.

Закључено је да ова врста хране представља користан извор протеина за преживаре и да није утицала на деградацију бурага, пробављивост. Расподела азота између млека, фецеса и урина није се разликовала код животиња које су храњене са три оброка.

У поређењу са исхраном која је не садржи, укупни антиоксидативни капацитет (П <0,05) и активности антиоксидативних ензима (укупна супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза и каталаза, П <0,05) повећани су код животиња које су храњење са 50 и 100 одсто погаче.

Резултати показују да се сојина сачма у потпуности може заменити погачом у исхрани млечних крава без икаквог негативног утицаја.

Такође, она може да се користи у производњи меса и јаја.

Извор: Агроклуб

Фото: Pixabay