Један од најважнијих извора протеина за преживаре је сојина сачма која се одликује високим садржајем протеина и повољног профила аминокиселина. Због њене високе цене, како наводи Agrarheute, све више се траже алтернативе. Једна од њих су и погаче од бундевиних семенки које су занимљиве због своје доступности и хранидбене вредности.
Овај нуспроизвод прераде бундевиних семенки би у будућности могао послужити као вредан извор протеина за произвођаче млека. Има релативно висок садржај сирових протеина (598 г/кг) у односу на семенке уљарица, а одликује се високим садржајем лизина (32 г/кг) и метионина (18 г/кг). Осим тога, побољшава укус концентроване хране за преживаре.
У истраживањима која су спровели кинески научници из универзитета у Харбину, погача може да замени сојину сачму у храни за преживаре код крава у лактацији. Они су испитали ефикасност хранива, ферментацију бурага, антиоксидативну функцију и дистрибуцију азота у експерименту храњења.
Шест крава са више телади насумично је подељено у три третиране групе током експеримента од 27 дана, а удео чврсте крме у све три групе био је исти: прва група је добијала храну са сојином сачмом, другој групи је соја замењена с 50 одсто погаче од семенки бундеве и 50 одсто сувог остатка из производње биоетанола, трећој групи су дали 100 одсто погачу.
Резултат истраживања је показао да ова погача може у потпуности заменити сојину сачму без негативног утицаја на принос млека, ферментацију у бурагу или сварљивост. Занимљиво је да су се променом исхране побољшале антиоксидативне функције и крвни параметри млечних крава у другој и трећој групи.
Закључено је да ова врста хране представља користан извор протеина за преживаре и да није утицала на деградацију бурага, пробављивост. Расподела азота између млека, фецеса и урина није се разликовала код животиња које су храњене са три оброка.
У поређењу са исхраном која је не садржи, укупни антиоксидативни капацитет (П <0,05) и активности антиоксидативних ензима (укупна супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза и каталаза, П <0,05) повећани су код животиња које су храњење са 50 и 100 одсто погаче.
Резултати показују да се сојина сачма у потпуности може заменити погачом у исхрани млечних крава без икаквог негативног утицаја.
Такође, она може да се користи у производњи меса и јаја.
Извор: Агроклуб
Фото: Pixabay