Полен амброзије је један од честих узрока сезонских алергија у нашој земљи. Његова највећа концентрација је у периоду од друге половине августа до друге половине септембра. Ипак, због ове “досадне” алергије не морате пити лекове, њене симптоме можете ублажити природним путем помоћу лако доступних суплемената и чајева или зачина.
Коприва
Коприва је моћан природни антихистаминик који ублажава алергијске реакције и ослобађање хистамина, нарочито након контакта организма са поленом амброзије.
Од коприве можете направити чај тако што ћете 2 кашичице сушених листова коприве прелити са 250 мл вреле воде, оставити поклопљено десет минута па потом процедити и попити.
Витамин Ц
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2023/08/Alergija-na-ambroziju-686x1024.jpg)
Витамин Ц је још један природни начин да успорите претерану реакцију тела на алерген, смањујући производњу хистамина. У своју исхрану уврстите намирнице које обилују овим витамином: јагоду, цитрусе, рибизлу, ананас, папају, паприке, броколи, спанаћ, карфиол, парадајз. Извори витамина Ц могу инхибирати хистамине и подржати јачање имунитета.
Омега 3 масне киселине
Оне смирују упалне процесе, смањују оток слузокоже дисајних путева, али и олакшавају дисање кроз нос. У великој мери их има у ланеном семену, бадемима, риби, чиа семенкама, лиснатом поврћу као што је спанаћ, авокаду.
Поједини зачини
Добро је познато да ђумбир чисти организам, побољшава имунитет и доприноси општем здрављу. Он је и природни деконгестив који помаже код запушеног носа услед алергије.
Куркума је богата куркумином који има противупална својства која помажу у борби против симптома повезаних са алергијама – смањује кијање, зачепљење и цурење носа.
Уље црног кима
Још један природни антихистаминик који подиже ослабљени имунитет и смањује бурну имунолошку реакцију на алергене. Спречава накупљање слузи, омогућава боље дисање и прочишћава дисајне путеве. Међутим, с употребом уља црног кима је потребно кренути раније, пре периода алергена, како би се организам унапред припремио.
Тања Пролић