Насловна РАЗНО Смеђи, жути, бели шећер – у чему је разлика

Смеђи, жути, бели шећер – у чему је разлика

501

Током година смеђи шећер учврстио је репутацију „здраве“ алтернативе белом шећеру. Често се продаје као природни заслађивач и замена за бели шећер. Ипак, супротно увреженом мишљењу, стручњаци кажу да је врло мало разлика између смеђег и белог шећера, и да оба могу имати штетне ефекте по наше здравље.

Попут белог шећера, и смеђи шећер је заслађивач произведен од биљке – шећерне трске или шећерне репе. Обично се производи од смеше белог шећера и меласе, која је врста густог, смеђег сирупа.

Додатак меласе даје шећеру тамну боју и богат укус попут карамеле. Такође обезбеђује малу количину неколико кључних хранљивих састојака. 

У поређењу са белим шећером, смеђи шећер је нешто пожељнији због садржаја неколико кључних микроелемената, што је постигнуто захваљујући додатку меласе.

Конкретно, свака порција смеђег шећера пружа нам малу количину гвожђа, калијума, калцијума и бакра.

„Такође је и мало мање калорија у смеђем шећеру, мада је разлика минимална. Док 100 грама белог шећера пружа 387 калорија, иста количина смеђег шећера садржи 380 калорија“, објаснио је др Џош Екс, нутрициониста Медицинског центра у Нешвилу.

И нутритивне разлике између смеђег и белог шећера врло мале. Иако смеђи шећер садржи малу количину неколико витамина и минерала, не сматра се добрим извором тих хранљивих састојака.

На тржишту постоји низ различитих врста смеђег шећера. Не само да се цена смеђег шећера прилично разликује између ових сорти, већ свака нуди и јединствени укус и текстуру.

Основне врсте смеђег шећера су светлосмеђи шећер, тамносмеђи шећер, демерара, турбинадо… 

„Ипак, прехрамбени профил смеђег шећера садржи пуно калорија и угљених хидрата, док садржи врло малу количину микроелемената, као што су калцијум, бакар и гвожђе“, рекао је др Екс.

Смеђи шећер најчешће се користи за кување и печење јер даје посебан укус тестенинама, маринадама, умацима…

Вишак шећера у било ком облику може бити штетан по ваше здравље, упозорава др Екс.

Не само да шећер садржи пуно калорија и угљених хидрата, већ му недостају важни микроелементи, и његова примена повезана је са мноштвом негативних нежељених ефеката. 

Тачније, истраживања показују да претерани унос шећера може допринети хроничним стањима, као што су болести срца, дијабетес, гојазност и болест масне јетре.

Важно је знати да шећера има у многим намирницама, као што су сокови, кекс, бомбоне… Препоручени унос шећера (у свим облицима) не треба да премаши 25 грама дневно.

Срећом, на располагању је низ здравих замена за смеђи, али и бели шећер. Неке од најбољих опција замене смеђег шећера укључују стевију и мед.

Смеђи шећер се често користи и као природни пилинг и то је једна од његових предности када је у питању нега коже.

Због својих крупних зрнаца, може помоћи у скидању мртве коже како би кожа остала блистава и глатка.

Довољно је помешати мало шећера са мало воде, кокосовог уља или есенцијалних уља по избору.

Извор: РТС

Фото: Freeimages