Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Снага у биљној храни

Снага у биљној храни

70

Никад се о здравој исхрани није више говорило и писало, али смо сведоци да се старе навике тешко мењају. Др Драган Иванов, специјалиста интерне медицине из Новог Сада, вегетаријанац и, чини се, упорни противник коришћења намирница животињског порекла у исхрани, поготово меса, каже да није случајно што се о исхрани говори више него икад раније.

– Показано је да се ми не можемо борити против савремене болести, не можемо бити здрави, имати младалачку снагу и енергију ако не упознамо принципе здраве исхране и ако те принципе не уврстимо у свакодневни стил живота – каже он.

Храна гради и тело, и мозак

– Једна изрека каже “ми смо оно што једемо”. Буквално, оно што данас једемо сутра постаје део нас, јер храна има градивну улогу. Када поједемо одређену врсту хране и после 12 сати, 24 сата она не само да изграђује наше тело, него учествује у синтези одређених, рецимо, можданих хормона који обликују и наше емоције и одређују рад нашег централног нервног система. Дакле, храна утиче не само на то какво ће наше тело бити сутрадан, већ какав ће бити наш емотивни и ментални статус, односно, како ће наш мозак радити.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us