Насловна ВЕСТИ Снег у Бродареву срушио шталу и убио три краве

Снег у Бродареву срушио шталу и убио три краве

830

Митхаду Жиговићу  из Балића код Бродарева снег је срушио шталу и убио три краве, док се ветеринари боре за живот четврте. У пријепољском крају је прекључе за кратко време пало скоро пола метра снега, а обилне снежне падавине донеле су бројне проблеме мештанима планинских села. Без струје је остало скоро 500 сеоских домаћинстава, а због завејаних путева у Бабинама, Каменој Гори, Каћеву, Хисарџику и Звијезду проглашена је ванредна ситуација.

Четворочлано домаћинство Митхада Жиговића (33) живи у тешким условима. Имају 17 грла крупне стоке, углавном крава музара, а производња и продаја сира им је једини извор прихода. Стока им је  зими затворене у монтажној стаји, изграђеној од облица, која није могла да издржи терет снега  током последњег невремена.

– Преживелу стоку су прихватиле комшије, како не би под ведрим небом страдала од хладноће. Ми смо повели акцију да се Жиговићима сагради нова штала и већ има доста заинтересованих да помогну. Митхад и његова супруга имају двоје мале деце, и судбину су везали за село. Кућа им је на око десетак километара изнад магистрале. Због лошег прилаза овде нема откупа млека,  па су принуђени да све прераде у сир, мада његова продаја слабије иде. Који динар зараде и продајом телади – кажу за „Добро јутро“ Елвис Кораћ и Армин Мујезиновић, млади хуманитарци из Бродарева.

У општини Пријепоље кажу за наш портал да је надлежна комисија већ обавила свој део посла у Балићима, и да ће локална самоуправа у складу са околностима помоћи Жиговићима да опет стану на своје ноге.

-Постоји правилник по коме се додељује помоћ из општинског буџета у оваквим ситуацијама. Средства планирана за ту намену су скромна, и мада општина није у обавези, готово увек помогнемо наше пољопривредне произвођаче којима током елементарних непогода страда стока или објекат. На жалост, већина наших пољопривредника нема навику да  осигура  стоку и усеве, што је грешка, јер би у том случају могли да од осигурања наплате штету у пуном износу – каже Зоран Деспотовић, члан Општинског већа у Пријепољу задужен за село и пољопривреду.

И поред обилних падавина и сметова , живот у планинским селима полимско-златарског краја се одвија готово нормално. Горштаци навикли на снегове, спремили су се добро за зиму. Обезбедили су на време огрев, довољно брашна и других потрепштина, као и сено и другу храну за стоку.

-Овде су зиме сурове и дуго трају. Поучени искуством, све што нам треба за зиму спремимо још у рану јесен јер често снег већ у октобру завеје све путеве. Због сметова на превојима који знају да буду високи и до два метра, деси се да данима будемо потпуно одсечени од света – каже Десимир Спасојевић из засеока Равни тор на висовима Муртенице код Нове Вароши.

Жељко Дулановић

(Фотоси: приватна архива)