Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Шпаргла на нашим пољима

Шпаргла на нашим пољима

44

Већ неколико година у расхладним витринама боље снабдевених маркета виде се брижљиво сложене везице свеже шпаргле, а на полицама готово редовно има теглица с  маринираним изданцима овог поврћа.

Добри познаваоци овог поврћа знају његову вредност. Иако може да се нађе у свако доба године као конзервирана, најбоља је у пролеће када се на биљкама појаве изданци зелене или беличасте боје налик слоновачи, сладуњавог мириса и укуса и користe као свеже поврће. Последњих година код нас је нарочито популарна јер истраживања показују да је изузетно благотворна за организам. 

А гајили су је још Римљани, за њена лековита дејства знали су и Стари Египћани. У средњем веку је била важан део арапске кухиње, а када су је Французи донели у своју земљу постала је цењена намирница у медитеранској кухињи,  и из ње је кренула на пут до кухиња и башта свих европских земаља. 

Иако је лековито и корисно за сваки организам, ово поврће стидљиво улази у наше баште. Тек по неко се осмели да је посади. Производња је, иако лака, многима још увек велика непознаница, а рађа тек треће године по сетви па многи немају стрпљења да сачекају  то време да почну да убиру плодове свога рада.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us