Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Шта са боровницом кад је уберете

Шта са боровницом кад је уберете

383

Кад се заврши сезона брања, боровничаре чека озбиљан посао класирања, паковања, транспорта и чувања. Ево како то изгледа.

Плодови боровнице који су намењени за потрошњу у свежем стању у току бербе се пакују у мале пластичне или картонске посуде, у које стаје најчешће 125, 250, или 500 г плода, у зависности од захтева купца. Посуде се пакују у картонске кутије, или у плитке и отворене летварице, у којима се транспортују до тржишта.

Плодови за употребу у свежем стању морају се калибрирати. Они се према важећим државним правилницима о квалитету разврставају у две категорије (И и ИИ).

Транспорт свежих плодова

Код решавања овог питања мора се поћи од претпоставке да се губљењем квалитета при неадекватном транспорту може у значајној мери умањити планирани, очекивани економски резултат. Најмањи губици у квалитету ће се остварити ако се плодови пре утовара добро расхладе, а затим до места испоруке превезу у квалитетним камионима – хладњачама.

Летварице (гајбице) са плодовима се слажу на палете и тако товаре у возило. Циљ је да гајбице не леже директно на поду камиона, како би се обезбедила несметана циркулација ваздуха. Гајбице не треба ређати изнад точкова камиона, како се плодови не би нагњечили услед труцкања.

Сложене палете са гајбицама се додатно стабилизују на камиону обмотавањем пантљикама.

Чување плодова у свежем стању

Ако се плодови оберу непосредно пре пуне зрелости, дуже ће остати у свежем стању, у односу на презреле и плодове који се беру у пуној зрелости. Период до кога плодови боровнице могу да остану у свежем стању зависи од висине температуре и релативне влажности ваздуха у просторији за чување.

За краткотрајно чување плодова (1 до 3 дана) довољна је температура од 12 до 15 °С. Међутим, ако је разлика између спољашње и температуре складишта већа од 10 °С, плодови постају влажни и мање чврсти. У том случају је боље да се лагерују у дрвеној, него у пластичној амбалажи.

За чување плодова у току три до четири недеље препоручује се температура од 2 до 4 °С, али не нижа од 2 °С, јер може доћи до пропадања плодова. За ову намену се користе хладњаче које иначе служе за складиштење јабуке.

За дуже чување плодова у свежем стању (3 до 4 месеца) потребне су специјализоване хладњаче с контролисаном атмосфером. У таквим хладњачама, уз тачно одређене односе садржаја кисеоника и угљендиоксида, може се скоро зауставити процес дозревања плодова. У хладњачи је потребно плодове брзо охладити до температуре близу 0 оЦ. Затим се палете са гајбицама у којима су смештени плодови увијају у пластику и складиште у комори, у којој се одржава температура од -1 0Ц до 0 оЦ и релативна влажност ваздуха од 85 %, уз слаб проток ваздуха, а све у циљу смањења дехидратације.

Виша температура и нижа релативна влажност ваздуха у хладњачи се негативно одражавају на дужину чувања плодова у свежем стању.