Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Тајна добре суве кобасице у надморској висини

Тајна добре суве кобасице у надморској висини

228

Да су Бечејци врсни гурмани и љубитељи доброг укуса, пре свега домаћих производа, говори чињеница да седму годину за редом организују „Бечејску кобасицијаду“са циљем да се утврди ко прави најбоље суве кобасице у том граду, али и шире.

На ову идеjу дошли су љубитељи фудбала, пријатељи ОФК Бечеј 1918, који су уз подршку фирме „YU Flora“ организовали локалну манифестацију на којој је учешће узело 19 такмичара са истим бројем сувих ферментисаних кобасица.

– Прошле године смо имали четрнаест узорака. Овог пута имали смо прилике да угостимо такмичаре из Чуруга, Пландишта и Бечеја, а очекивали смо и госте из Надаља. Жеља нам је била да искористимо поподне за квалитетно дружење и да оценимо суве кобасице. Манифестација се полако омасовљава и то нас радује, а надамо се да ћемо наредне године имати преко 20 узорака и да ће заживети кобасицијада у Бечеју – истиче Славиша Дабижљевић, један од организатора.

Укус, конзистенцију, мирис и боју оцењивао је трочлани жири у саставу Раде Васин, Милорад Ракић и Душан Лисак. Признају, није било лако одабрати најбољу суву кобасицу.

– Мерили смо попречни пресек, гледали смо како се љушти. Сваку смо пробали натенане и свако је дао свој суд, а резултати су нам свима били приближно исти. Честитао бих свим такмичарима, имали смо тежак задатак – каже председник жирија Раде Васин.

Титула најбоље суве кобасице припала је Милораду Ћулуму из Бечеја, који каже да је тајна у надморској висини на којој се суши.

 – Ово је моја друга победа на „Бечејској кобасицијади“. Морам да будем искрен да нисам мајстор у прављењу кобасица, већ да то за мене ради мој пријатељ Раша Ракић, како од свињског меса, тако и од мангулице. Када он то направи и надими, ја то носим код мене у зграду на четврти спрат и окачим на терасу. Тамо је држим једно месец дана и тако је и прва победила, иста технологија је примењена – са осмехом објашњава Милорад Ћулум.

Намера организатора је да ово такмичење једног дана заузме посебно место на мапи прехрамбених надметања у Војводини. Амбиције су да се поред кобасице, уврсти још један домаћи производ, као нова такмичарска категорија.

– Сваке године бирамо најбољу кобасицу, а пошто ми сви печемо ракију, могу да најавим да ће од следеће године бити и ракијада упоредо са кобасицијадом. Смислићемо критеријуме који су битни приликом оцењивања. Ми у ствари хоћемо да докажемо ко је најбољи домаћин – каже Милан Секулић, домаћин и организатор “Бечејске кобасице”.

Зорана Љубојев