Rtanj je najtajanstvenija i najmisterioznija planina u Srbiji, verovatno i jedna od najčudnijih u Evropi. Međutim, Rtanj je i dom zdravog načina života i zdravih prirodnih proizvoda, a Brankica Miladinović iz Sokobanje je kroz svoju malu porodičnu radionicu „Tajne Rtnja” odlučila da te proizvode predstavi javnosti.
– „Tajna Rtnja se rodila iz ljubavi prema prirodi i života u skladu sa njom. Ja sam se oduvek najbolje osećala pod otvorenim nebom, među biljkama. Po povratku sa sezonskog rada u malinama, poželela sam da se taj osećaj produži te sam zakupila plantažu kupina. U početku nismo imali plan šta ćemo sa viškom proizvoda koje nismo uspeli da prodamo, ali smo ubrzo počeli da pravimo slatko od kupina, džem, liker, vino – kaže Brankica.
Vetar u leđa na startu Brankici su dali porodica i prijatelj Saša Danilović.

– Saša mi je otvorio vrata sveta domaćih rakija. Njegovo iskustvo i podrška bili su mi najveća inspiracija da nastavim dalje, te su iskustvo i moje ideje bile dobitna kombinacija – sa ponosom ističe Brankica, čija je radionica od početka bila prijateljska i porodična priča.
– Sve je krenulo od mene, a kako je obim poslova rastao, priključivali su se članovi porodice i prijatelji. Roditelji pomažu u branju, preradi i pakovanju, snajka izrađuje prirodnu kozmetiku od biljaka sa Rtnja i proizvodima iz pčelinjaka o kome brine brat. Uključene su sestre, strine, kume. Zajedno beremo bilje, sušimo, pravimo kolače, za sada u ponudi imamo salčiće. Drugarice prave prelepe prirodne sveće, medenjake, drugi deo prirodne kozmetike.
Ove godine po prvi put Tajne Rtnja izlaze na šire tržište.
– Danas u ponudi imamo: domaće rakije – šljivovica stara 23 godine, rakija od maline, dunje, suvih šljiva, kruške, kupine, džin, borovača, medovača, šljiva sa rtanjskim čajem. Likeri od kupina, koprive, matičnjaka, zove, orahovača po manastirskoj recepturi, višanja, liker od borovih iglica i najpopularnijji liker od ljubičica. Tu su i slatka i džemovi – od kupina, šljiva, smokvi, višanja i posebno izdvajamo slatko od ljubičice, belih rada, jorgovana. Nismo zapostavili ni prirodnu kozmetiku – labela, roloni, sjajevi koje pravi moja snajka, sa najčistijim sastojcima iz našeg pčelinjaka. Započela sam i branje bilja za pripremu čajeva i začina kao i za razne tinkture i ulja, a tu je i linija ženskih proizvoda koja je u pripremi – nabraja Brankica paletu svojih proizvoda.
Kao do sada najtraženije proizvode Brankica izdvaja liker od ljubičice i oraha, ali i slatko od belih rada.
– Linija od ljubičice su nežni liker, slatko, tinktura i aromatične sveće napravljeni od divlje ljubičice brane na Rtnju i Ozrenu. Orahovača je liker od zelenih oraha bogatog ukusa, pravljen po manastirskoj recepturi, sa dodatkom narandže i kafe. Slatko od belih rada je prava retkost i poslastica stvarana ručno od sitnih belih cvetova.

Brankica ističe da ove godine stižu i novi džemovi u ponudu, a novina će biti linija džemova sa rtanjskim čajem. U pripremi su i slatko od smokve, jorgovana i borovih šišarki kao i med od maslačka. Ne zaboravljaju se ni rakije…
– Rakija od šljive stare 23 godine, odležala u hrastovim buradima, je među najtraženijima kao i rakija od suvih šljiva izrađena po tradicionalnoj recepturi. Spomenula bih i žensku malinu sa šljokicama, posebnu rakija u limitiranom izdanju.
Na kraju Brankica ističe da je Rtanj planina prepuna misterija, ali da je njena najveća tajna zapravo u prirodi i zdravlju koje ona sa sobom nosi.
-Rtanj je oduvek bio obavijen velom misterije, a njegova najveća tajna, kako kažu, leži u jedinstvenoj kombinaciji prirodnih fenomena i legendi koje ga okružuju – kaže na kraju Brankica Miladinović.
Tekst: Srećko Milovanović

Slatko od ljubičica
Za vaše čitaoce otkriću recept za pravljenje slatka od ljubičica: – Prvo biramo isključivo sveže, ručno brane divlje ljubičice sa čistih livada, daleko od puteva i zagađenja. Ljubičice beremo na obroncima Ozrena i Rtnja. Cvetići se zatim nežno čiste i pripremaju, kako bi sačuvali svoju boju, miris i nežnu strukturu. Pravi se laganim ukuvavanjem u finom sirupu od šećera, par kapi soka od borovnice, limuna i narandže. Važno je da sirup bude dovoljno blag da sačuva nežne latice, a opet dovoljno jak da ih obavije i sačuva njihov miris i ukus. Tokom pripreme ne koristi se nikakva veštačka boja, ni aroma.