Краве су исхрамбено активне око 16 сати дневно. Утврђено је да приближно половину свог дневног времена конзумирају, а преостали део времена проведу преживајући храну. У сваком тренутку бар 50 одсто крава које леже морају да преживају. По процени процес преживања мора да буде и 90 одсто на два сата после храњења.
Ефективна влакна
Удео влакана у конзумираној храни (хранивима) морају да буду адекватне дужине. Влакна која доспеју у бураг не треба да буду краћа од 0,6 цм, а то опет значи да кабаста хранива у оброку не треба да буду краће сецкана од 4 цм. Међутим, не треба да буду ни дужа од 7 цм, јер тада краве пробирају укуснија хранива из микса.
Подела хране
Краве су велики пробирачи хране, и зато је најбоље ако се исхрана може организовати по принципу комплетних миксованих оброка. Такав приступ подразумева да се помешају сва хранива, и кабаста и концентрована, помоћу микс приколица. Иако је то најбоље решење, ово је скупа опрема, и нема оправдања да се користи у стадима мањим од 50 крава. Међутим, постизање неке веће производње млека, без оваквог приступа је дискутабилно. Неопходна је и адекватна механизација за манипулацију сточном храном.
Пуњење миксерице
Прво се убацује кабаста, а потом концентрована сточна храна. Код кабасте хране, прво се убацују сувља а потом влажнија сточна хранива. Посебан опрез је потребан код балиране сточне хране – сено, сенажа. У таквим случајевима потребно је да утоварна механизација растресе балу пре утовара, и да се уклони манила.
Мешање хранива у миксерици
Миксовање треба да траје до 10 минута, али то зависи и од препорука произвођача (број обртаја 1000-1500/мин.), количине хране, садржаја суве материје, оштрине ножева миксерице, исправности пужа, уситњености хранива итд. Да би се дошло до правог времена потребно је доста стрпљења и искуства. Ефекат се види по квалитету микса. Микс не сме бити превише уситњен, јер тада храна брзо пролази кроз систем органа за варење, смањује се сварљивост и оптимална функцију бурага и аутоматски долази до пада млека и смањења садржаја млечне масти.
Пише. Драгољуб Крајновић, ПССС Београд
Фото: Pixabay