Насловна РАЗНО Технолошка опрема у објекту за гајење пачића и гушчића

Технолошка опрема у објекту за гајење пачића и гушчића

288

Да би производња била што економичнија у објекту за гајење пачића и ћурића треба обезбедити грејаче, вентилаторе, појилице и хранилице.

Када је у питању мало јато, за потебе газдинства, оно се може држати у некој мањој просторији која се цела загрева инфрацрвеним сијалицама или пећима. За већа јата користе се вештачке квочке или електричне грејалице. Једна инфрацрвена сијалица јачине 250W довољна је за тридесетак пачића или гушчића. За загревање већих објеката користе се каролифери и друга грејна тела. На већим фармама због мање потрошње електричне енергије практикује се преграђивање 1/3 или 1/4 објекта завесама, која се после неколико дана померају према средини, а потпуно се уклања после две недеље.

Вентилатори служе за избацивање загађеног ваздуха из објекта и убацивање свежег ваздуха. Они могу бити различитих капацитета и типова. Пловуше се углавном држе у мањим јатима, у уређеним подрумима и гаражама са природном вентилацијом или на испустима па коришћење вентилатора није потребно.

Првих петнаестак дана храна се пачићима и гушчићима ставља у пласичне тацне. Касније се хране из хранилица које су најчешће од дрвета и лесонита. Хранилица дужине 2m довољна је за 250 патака или тридесетак гушчића. Са навршене две недеље старости могу се хранити из различитих хранилица. За једну гуску се мора обезбедити 3cm хранидбеног простора и од тог периода им се може давати и зелена храна.

У првим данима живота за појење се користе пластичне сифонске појилице ( једна је довољна за сто грла), а касније са њиховим порастом користе се висеће аутоматске појилице. Од треће недеље користе се валови дужине 2m који су довољни зa 250 грла, а конструкција мора да буде таква да патка може да загњури главу у воду. Појилице се постављају 40cm изнад бетонске подлоге из разлога што патке гњурећи просипају доста воде.

За 30 до 50  гушчића у првој недељи потребна је једна појилица, а касније им треба обезбедити 2-3cm простора на појилици..

Пише: Саветодавац сточарства Косовка Јакшић