Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Kako uspešno negovati travnjak

Kako uspešno negovati travnjak

667
Фото: Shutterstock

Najbitnija stavka u održavanju i nezi travnjaka jeste redovno košenje. Travnjak kosimo u zavisnosti od vrste trave i godišnjeg doba. Kućni je dobro kositi dva, tri do četiri puta mesečno od proleća do jeseni, zavisno od vremenskih uslova i rasta trave. Ukrasni travnjaci kose se i dva puta nedeljno. Najbolje je kositi ga kada trava dostigne visinu od 8 do 12 centimetara, tako da nećete pogrešiti ukoliko travnjak kosite jedanput nedeljno. Čestim košenjem trava stvara čvršću i otporniju stabljiku i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha. Pokošenu travu nije dobro ostaviti na travnjaku, osim u manjim količinama pre letnjih suša jer se na taj način može dodatno poboljšati vlažnost zemljišta. Broj košenja u mesecu zavisi od klimatskih uslova i godišnjeg doba. Sa početkom proleća, prvo tkzv. prolećno košenje obavlja se na najnižu visinu, da bi se prosušio i provetrio travnjak posle snega i kiša. Optimalan broj košenja je dva do tri puta mesečno. Kasnije se broj košenja povećava na tri do četiri puta u mesecu, da bi se broj korigovao sredinom jeseni na dva do tri puta mesečno i u oktobru-novembru jednom mesečno. U slučaju suše ne preporučuje se košenje, već zalivanje.

Proces formiranja i održavanja travnjaka sadrži još jednu operaciju, neophodnu za njegov idealan izgled. To je proces dosejavanja. Sprovodi se tri do četiri puta u godini. U zavosnosti od toga da li je travnjak u osunčanom ili zasenjenom delu, koriste se smeše za sunce ili hlad. Podsejavanje, kao i samo sejanje obavlja se “omaškom” iz ruke, a količine potrebne za tu operaciju su za 10 do 30 odsto manje nego prilikom prvog sejanja trave.

Najveći deo vode i hranjivih materija trava vuče iz zemlje. Zato je važno da travnjak dobije i adekvatne količine vode, te obavezno navodnjavamo travnjake, posebno u vreme velikih vrućina i suše. Zalivajte ga kasno uveče zbog temperature zemlje i što manjeg naglog isparavanja. Idealan način zalivanja jeste korišćenje zalivnog sistema. Travnjaci zaliveni na ovaj način su više nego perfektni svojim izgledom, a sa druge strane ušteda na količini vode za zalivanje date površine je i do 20 odsto, a štedite i vreme koje vam je potrebno za zalivanje. Čitava stvar omogućuje optimalno zalivanje po kvadratnom metru travnjaka, gde se uz pomoć proračuna potrebnih količina vode, pritisaka i drugih činilaca, formira sistem koji će zadovoljiti sve uslove i standarde.

R.D. J.