Насловна САВЕТИ У ишчекивању првих пахуљица

У ишчекивању првих пахуљица

103

У децембру се завршава календарска година и очекује почетак праве зиме. Плодови из воћњака, винограда, башта и вртова су сакупљени, прерађени или ускладиштени. Рекло би се да је за паоре децембар време предаха и одмора.

И док металносиво небо најављује прве пахуље, а из пећи се шири мирис дрвета које пуцкета и греје и тело и душу, децембарских дана, када нема ветра може се прекинути дангуба и завршити преостали послићи, како се у нову годину не би ушло с „лањским дугом“.

Повртњак

Поврће које одолева мразу, то су најчешће купусњаче, ваља прегледати, уклонити болесне и оштећене биљке да би здраве што дуже остале у башти.

Вишегодишње поврће које се гаји и у нашим баштама, попут артичоке, као и и младе шпаргле, треба узимити.

Поврће које се током зиме чува у траповима, подрумима или шупама, треба прегледати, избацити труло, а смежурано и оштећено одложити на видно место и такво што пре утрошити.

Воћњак

У воћњаке треба унети стајњак. Ђубрење стајњаком у јесен или рану зиму, пре основне обраде земљишта даје најбоље резултате је јер су губици сведени на минимум.

Воћари који нису стигли да обаве јесење плаво прскање фунгицидима на бази бакра, могу то да ураде и почетком овог месеца.

Тек посађене воћке, посебно у неограђеним засадима, треба заштитити од дивљачи.

Виноград

Виноградаре чекају исти послови, као и воћаре. Сви који до сада лозу нису заштитили фунгицидима на бази бакра, ово, такозвано јесење плаво прскање, могу да обаве и у децембру.

Лековито и зачинско биље

Дане без јачег мраза сакупљачи могу да искористе за вађење корена гавеза.

Сакупља се и имела, полупаразитна лековита биљка.

Могу се брати листови чуваркуће.

Пчелињак

Пчеле су се узимиле и не треба их узнемиравати. Сви послови обављају се изван пчелињака. Тако пчелари могу да сакупе старо саће и претопе га.

Гљиве

Зимски „асортиман“ гљива које се могу сакупљати веома је оскудан. У децембру се сакупљају буковаче, шумске остриге пањевчице и јудино уво.

Зеленило

Баштенско дрвеће које није отпорно на мраз, треба потпуно умотати. Најбоље је да користите оквире направљене од жице, које ћете напунити сувим лишћем и сламом, тако да гране буду добро упаковане. Све то прекријте фолијом да се лишће не би квасило.

Заливање је обавезно када су температуре изнад нуле, и то пре свега за бршљан, шимшир и бамбус, јер њихови листови губе воду и током зиме.