Насловна ВЕСТИ У јеку је сезона цветања амброзије

У јеку је сезона цветања амброзије

28

У порасту је број респираторних инфекција, као и алергијских реакција, посебно што је сезона цветања корова. Према подацима Завода за хитну медицинску помоћ у Београду, управо у ноћи између суботе и недеље највише позива су упућивали пацијенти који су имали проблеме са дисањем.

Пулмолог др Сања Димић Јањић, помоћница директора Клинике за пулмологију УКЦС каже како за настанак астме постоје одређени окидачи. Поред генетске предиспозиције, атопијске конституције, неких вируса, лекова и неких других обољења ту су доминантни иританси алергени.

– Када говоримо о алергенима, разликујемо алергене спољашње и унутрашње средине. Пошто највећи део дана проводимo унутра, ту су најчешћи алергени прашина, животињска длака, бубашвабе, буђ… Када говоримо о спољним алергенима, то су најпре полени трава, корова и дрвећа. Сви пацијенти треба да знају да то почиње још од фебруара месеца када креће цветање дрвећа, јова или леска, затим у мају почињу траве, а сада је време корова – објашњава докторка.

Тренутно је амброзија доминантна, а уз њу и коприва и пелен. Пацијенти који знају да су осетљиви на ове алергене требало би да буду посебно опрезни, а већ имају и инструкције како треба да се понашају у ситуацијама када је концентрација полена највећа, као и да користе своју редовну терапију.

– Не треба излазити напоље када је концентрација полена највећа, а то је у јутарњим часовима. У том периоду би требало избегавати и често проветравање просторија. После шетње се истуширати, опрати гардеробу, веш не сушити напољу… Постоје бројни начини како се заштитити, а и ношење маске је врло корисно – наводи др Димић Јањић.

Аброзија се појавила тек педесетих година и наставила да се шири и врло тешко ју је сузбити.

Не мора сваки алергијски ринитис и атопијска конституција значити да ће се развити астма, али симптоми су свирање у грудима, отежано дисање, сув, непродуктиван кашаљ, тескоба, некада чак и гушење које треба да нас преусмере на то да уколико постоји атопијска конституција, свакако се може радити о астми, објашњава др Јелена Димић Јањић.

Извор: РТС

Фото: Pixabay