Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД U mesecu povrtara mirišu maline, breskve, lubenice…

U mesecu povrtara mirišu maline, breskve, lubenice…

203

Juli je, mnogi kažu, najlepši letnji mesec. Dani su dugi, podnošljivo topli, vegetacija buja na sve strane, a pijace i marketi puni su sočnih, zdravih plodova voća i povrća. Posla ima i za savesne biljare i gljivare, valja sakupiti sve darove proplanaka i šuma, i staviti ih na sušenje.

Pčelinjak

Uspešno uzgojene i proverene matice sada treba uvesti u društva i pripremiti ih za nastupajuću glavnu količinsku pašu – suncokret.

  U julu su temperature izuzetno visoke, pa bi valjalo pčelinjak redovno obilaziti, i bez obzira na to ako ima i hlada od drveća, u košnicama treba obezbediti dobru ventilaciju.

  Ne sme se zaboraviti na grabež i potreban je veliki oprez. Takođe, ni varoa ne miruje pa se zaštita od ovog krpelja intenzivira.

Lekovito i začinsko bilje

Najbolji kvalitet u julu imaju hrastov lišaj, beli slez, crni slez, troskot, kamilica, smilje, miloduh, orah, list bršljana, timijan, rastavić, pa ih valja polako prikupljati.

 Vreme je za berbu cvetova arnike, nevena, vađenje korena bljušta, odsecanje gornje dve trećine žbunića bosiljka i gospine trave, izopa, majkine dušice, majorana, kima…

 Prikupljaju se vrhovi koprive, beru plodovi kupine, šišarke hmelja pre sazrevanja, kantarion, gavez, bunika, hajdučka trava…

Voćnjak

U zavisnosti od sorte i nadmorske visine, berbe višanja, trešanja i malina privode se kraju. Čim se oberu, valja započeti pripremu voćaka za narednu godinu. Malinjake treba očistiti od izrođenih lastara koji se iseku i iznesu iz zasada i tako stvore uslovi za nesmetan razvoj izdanaka koji će sledeće godine dati rod.

 Visoke temperature i ubrzano vegetiranje voćaka brzo će smanjiti zalihe vlage u zemljištu pa, gde god je to moguće, voćke treba zalivati.

 Čim temperature malo „popuste”, treba započeti kalemljenje na spavajući pupoljak.

 Obrada zemljišta u jagodnjacima treba da je plitka (5 do 6 cm), zbog plitkog korena biljaka i obično se kombinuje s uklanjanjem stolona.

 Sve voćke koje su u punoj vegetaciji i koje su ponele dobar rod, treba redovno štititi od parazita prouzrokovača bolesti i štetnih insekata.

Zelenilo

Da bi leje i rundele i dalje bile ukras svakog vrta, trebalo bi makazama odseći sve precvetale i klonule cvetove, pokupiti ih u kantu i odneti na kompostarnik.

Povrtnjak

Prva polovina ovog meseca idealna je za rasađivanje kasnih kupusnjača, kao što su kelj, karfiol, keleraba i kupus.

 Baštovani koji to mogu, a to su uglavnom oni koji povrće gaje na okućnici ili u manjoj bašti, trebalo bi da u nju, a što bliže krastavcima, stave veće plastično bure i napune ga vodom, tako da u vreme zalivanja temperatura vode bude približno ista kao zemljišta i biljaka.

 S parcela koje su namenjene za drugu, postrnu setvu, uklonjeni su prethodni usevi, pa bi, pre sadnje odnosno setve, trebalo poorati zemljište, do 20 centimetara dubine, i po potrebi uneti mineralno đubrivo.

 Beru se prvi plodovi paprike. U ovom periodu najveću pažnju valja pokloniti zalivanju. Uvrežena norma zalivanja je 25 do 30 mm vode po metru kvadratnom.

 Ovo je idealno vreme za zakidanje zaperaka paradajza. Sortama koje se gaje uz “tačke” stalno je potrebno pričvršćivanje, vezivanje, radi nesmetanog rasta. Tokom ovog meseca potrebna je preventivna hemijska zaštita protiv plamenjače, ali i od lisnih vaši, moljca paradajza i smrdibuba.

 U julu se seju i krastavci kornišoni, namenjeni pripremi zimnice.

 Boranija, kao postrni usev, seje se najkasnije do polovine jula. Obično je to na parcelama na kojima su bili rani kupus, grašak, luk srebrnjak ili salate.

 Neposredno posle priprema zemljišta iza strnih žita, graška, boranije, salate ili luka, seje se cvekla.

 U julu se vadi crni luk. Dvadesetak dana pred vađenje prekida se zalivanje. Ako nisu polegle, biljke se povaljaju, da se hraniva iz listova brže spuste u glavice.

Vinograd

Vreme je da se uradi zelena rezidba. Ukloni se sav višak koji nije neophodan lozi da „ishrani“ budući rod, a koji samo troši vodu i hranu iz zemlje.

 U međurednom prostoru plitkom obradom treba uklanjati korov i razbijati pokoricu.

 U svim vinogradima sve do šarka valja nastaviti zaštitu od bolesti i štetočina.

 Podrumari polako počinju da pripremaju prostor za novo vino. Flaširana vina skladište se na hladno i mračno mesto, kontrolišu vina u buradima da im se kvalitet ne bi pokvario.

Gljive

Hrastove i grabove šume su u julu neiscrpni rudnik jestivih gljiva. Oni srećniji mogu da pronađu i manje poznate i rasprostranjene, kakve su grmače, medenjače, puze… Lako se pronalaze zeke, ali i šampinjoni.