Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД У месецу повртара миришу малине, брескве, лубенице…

У месецу повртара миришу малине, брескве, лубенице…

97

Јули је, многи кажу, најлепши летњи месец. Дани су дуги, подношљиво топли, вегетација буја на све стране, а пијаце и маркети пуни су сочних, здравих плодова воћа и поврћа. Посла има и за савесне биљаре и гљиваре, ваља сакупити све дарове пропланака и шума, и ставити их на сушење.

Пчелињак

Успешно узгојене и проверене матице сада треба увести у друштва и припремити их за наступајућу главну количинску пашу – сунцокрет.

  У јулу су температуре изузетно високе, па би ваљало пчелињак редовно обилазити, и без обзира на то ако има и хлада од дрвећа, у кошницама треба обезбедити добру вентилацију.

  Не сме се заборавити на грабеж и потребан је велики опрез. Такође, ни вароа не мирује па се заштита од овог крпеља интензивира.

Лековито и зачинско биље

Најбољи квалитет у јулу имају храстов лишај, бели слез, црни слез, троскот, камилица, смиље, милодух, орах, лист бршљана, тимијан, раставић, па их ваља полако прикупљати.

 Време је за бербу цветова арнике, невена, вађење корена бљушта, одсецање горње две трећине жбунића босиљка и госпине траве, изопа, мајкине душице, мајорана, кима…

 Прикупљају се врхови коприве, беру плодови купине, шишарке хмеља пре сазревања, кантарион, гавез, буника, хајдучка трава…

Воћњак

У зависности од сорте и надморске висине, бербе вишања, трешања и малина приводе се крају. Чим се оберу, ваља започети припрему воћака за наредну годину. Малињаке треба очистити од изрођених ластара који се исеку и изнесу из засада и тако створе услови за несметан развој изданака који ће следеће године дати род.

 Високе температуре и убрзано вегетирање воћака брзо ће смањити залихе влаге у земљишту па, где год је то могуће, воћке треба заливати.

 Чим температуре мало „попусте”, треба започети калемљење на спавајући пупољак.

 Обрада земљишта у јагодњацима треба да је плитка (5 до 6 цм), због плитког корена биљака и обично се комбинује с уклањањем столона.

 Све воћке које су у пуној вегетацији и које су понеле добар род, треба редовно штитити од паразита проузроковача болести и штетних инсеката.

Зеленило

Да би леје и рунделе и даље биле украс сваког врта, требало би маказама одсећи све прецветале и клонуле цветове, покупити их у канту и однети на компостарник.

Повртњак

Прва половина овог месеца идеална је за расађивање касних купусњача, као што су кељ, карфиол, келераба и купус.

 Баштовани који то могу, а то су углавном они који поврће гаје на окућници или у мањој башти, требало би да у њу, а што ближе краставцима, ставе веће пластично буре и напуне га водом, тако да у време заливања температура воде буде приближно иста као земљишта и биљака.

 С парцела које су намењене за другу, пострну сетву, уклоњени су претходни усеви, па би, пре садње односно сетве, требало поорати земљиште, до 20 центиметара дубине, и по потреби унети минерално ђубриво.

 Беру се први плодови паприке. У овом периоду највећу пажњу ваља поклонити заливању. Уврежена норма заливања је 25 до 30 мм воде по метру квадратном.

 Ово је идеално време за закидање заперака парадајза. Сортама које се гаје уз “тачке” стално је потребно причвршћивање, везивање, ради несметаног раста. Током овог месеца потребна је превентивна хемијска заштита против пламењаче, али и од лисних ваши, мољца парадајза и смрдибуба.

 У јулу се сеју и краставци корнишони, намењени припреми зимнице.

 Боранија, као пострни усев, сеје се најкасније до половине јула. Обично је то на парцелама на којима су били рани купус, грашак, лук сребрњак или салате.

 Непосредно после припрема земљишта иза стрних жита, грашка, бораније, салате или лука, сеје се цвекла.

 У јулу се вади црни лук. Двадесетак дана пред вађење прекида се заливање. Ако нису полегле, биљке се поваљају, да се хранива из листова брже спусте у главице.

Виноград

Време је да се уради зелена резидба. Уклони се сав вишак који није неопходан лози да „исхрани“ будући род, а који само троши воду и храну из земље.

 У међуредном простору плитком обрадом треба уклањати коров и разбијати покорицу.

 У свим виноградима све до шарка ваља наставити заштиту од болести и штеточина.

 Подрумари полако почињу да припремају простор за ново вино. Флаширана вина складиште се на хладно и мрачно место, контролишу вина у бурадима да им се квалитет не би покварио.

Гљиве

Храстове и грабове шуме су у јулу неисцрпни рудник јестивих гљива. Они срећнији могу да пронађу и мање познате и распрострањене, какве су грмаче, медењаче, пузе… Лако се проналазе зеке, али и шампињони.