Насловна ВЕСТИ U siru i sremuš sa Fruške gore

U siru i sremuš sa Fruške gore

314

Budućnost i opstanak na selu, Aleksandar i Marija Žilić iz Martinaca kod Sremske Mitrovice, vide u preradi mleka. Stado krava uvećavaju i na poljoprivrednom gazdinstvu proizvode nekoliko vrsta sira.

Pre pet godina Žilići su kupili jednu kravu, a sada ih u štali imaju četrnaest. U malom pogonu svakog dana prerade više od dve stotine litara svežeg mleka. Mladi i sitni sir prave na tradicionalan način

„U sveže mleko se doda sirište, kada se usiri, mi to cedimo, u gaze stavljamo, za osam sati do je oceđeno, dobijamo mladi sir. On je kratkog roka, rok mu je do pet dana. Ima kratak rok zato što nema konzervansa, nema ničega, to je potpuno prirodno“, kaže Marija Žilić iz Martinaca. 

Zbog niske otkupne cene, mleko su počeli da prerađuju. Trapist prave u različitim ukusima.

„Kako su se tržišta otvarala i kupci izrazili želju za nekim raznim ukusima, mi smo onda ubacili našu domaću tucanu papriku. Išli smo proletos na Frušku goru, brali smo sremuš, imam drugara koji mi donosi crni tartuf, što dosta ljudi traže zbog njegove lekovitosti. Može da se ubaci, biber, beli luk origano, susam“, kaže Aleksandar Žilić.

Za kupce ne brinu. Osim prodaje na kućnom pragu, odlaze i na pijace u okolna mesta.

„Ne mogu da se požalim, posao jeste velik, odgovornost, pošto je mleko jako kvarljiva roba, mora higijena da se ispoštuje i sanitarni uslovi. Trudimo se maksimalno ja i supruga, i hvala Bogu, ide nam od ruke“, kaže Aleksandar.

„Ovaj poljoprivrednik je prvi primer kako iz jedne primarne proizvodnje imamo i prerađivačku proizvodnju, proizvodnju sa kućnog praga i kako se može lepo živeti i lepo zarađivati ovde na selu, od svog rada poštenog i čestitog“, kaže Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj iz Sremske Mitrovice.

Zahtevanu proizvodnju bez slobodnog dana, Žilići planiraju još da uvećaju. Osim kupaca, kvalitet njihovih sireva potvrđuju i zlatne medalje sa Novosadskog sajma poljoprivrede.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay