Pandemija virusa korona snažno je uticala na tržište. Paralelno sa smanjenim radom restorana usporen je i plasman vina. Sada se stanje menja, jer popuštaju restriktivne mere.
„Situacija u vinogradima je trenutno izvanredna. Nevremena je bilo u našem kraju, ali ne i štete, vlage ima dovoljno. Ranije sorte su precvetale i zdravstveno stanje zavisi od vinograda do vinograda, ali bih rekao da je dobro na osnovu toga što sam video“ rekao je vinogradar i vinar iz Iriga Sava Jojić.
Moraće da rade zelenu berbu. Ako želimo vrhunska vina, moraćemo da smanjujemo rod još dok je zeleno grožđe, a ko ne bude želeo da ide u premijer klasu, imaće baš obilje vina smatra vinogradar iz Iriga.
Ukoliko ne bude grada i vinske mušice, biće kvalitetnog vina.
„Naši propisi koji zahtevaju dobijanje oznake geografskog porekla dozvoljavaju 8.000 kg po hektaru. Optimalno opterećenje iznosi oko do 2 kg grožđa po čokotu.“ kaže Jojić.
Ovaj period je najlošiji za prodaju vina, a oporavak tržišta vina se očekuje, po njegovim rečima, polaskom dece u školu.
„Mi ćemo biti najsrećniji ako se protekla kriza izazvana koronom ne vrati a neka se tržište oporavi na prirodan način. Mi pratimo ekonomiju, ako se ona oporavlja i mi vinari ćemo biti bolje.“
Izvor: RTV