Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД ВИНАРИЈА ЈУНГИЋ КРАЈ БАЊА ЛУКЕ

ВИНАРИЈА ЈУНГИЋ КРАЈ БАЊА ЛУКЕ

392

Тријумф вина у земљи ракије и пива

Пише: Зорица Драгојевић

У крају где царују ракија и пиво Жељко Јунгић се пре двадесет година одважио да посади виноград и да прави вино. Гледали су га у Бањалуци са чуђењем, а он је својом упорношћу с визијом успео да заузме водеће место међу винарима у Босни. Данас, његова вина лагано и сигурним кораком освајају тржиште Србије и Балкана.

Винарија Јунгић налази се тамо где су јој виногради, двадесет километара југоисточно од Бањалуке. Засађени су, на опште изненађење Бањалучана 2003. године, јер су у том крају, углавном, одувек пили ракију или пиво.

Од врсте вина зависи врста бурета

– Тада је било нонсенс да се било шта што се тиче вина, ради код нас у Босни. Ово је искључиво ракијски и пиварски крај, тако да је његов потез садње винограда био нешто непојмљиво. Међутим, двадесет година касније, ми смо једна од водећих босанских винарија и у продаји и у квалитету, сигурно. Томе у прилог говоре награде које смо добијали последњих година – прича представник винарије Срђан Зрилић.

Додаје да, што се вина тиче, раде све и свашта:

– Правимо и доста купаже. Радимо куве бијеле и по чему смо препознатљиви то је наш бијели парлатино куве. Радимо куве с пино бланом, совињоном, шардонеом, траминцем или ризлингом, док су шикари наше бордо купаже које имамо у више варијанти: базна, резерва и премијум. Поред тога радимо сортно каберне и добили смо Златну кабанеру за каберне из 2015. године. Имамо и мерло сортни и рајнски ризлинг сортни, пино ноар, каберне фран сортни, тако да имамо преко тринаест, четрнаест етикета – поносан је Зрилић.

Набраја даље све оно што је две деценије грађено:

– У шикарима нам је седамдесет или шездесет посто увек каберне, већински, па идемо 20 до 30 посто мерло, 10 посто каберне фран, док је, на пример, бијелим кувеима то увек негде изједначено, понекад је шардоне доминантан. Балатин куве нам је сортно траминац, рајнски ризлинг, шардоне и совињон. С тим смо изашли на тржиште ове године. Било је шест месеци у бурету.

Наглашава да сва вина одлежавају у храсту или иноксу, док од врсте вина зависи и врста храстовог бурета:

– Премијум вина одлежавају две године у француском храсту, резерве две године у америчком и славонском храсту, селекција линија је инокс и једна линија је осамнаест мјесеци у храсту. Бијела вина су нам сва инокс, сем балатин куве који је шест мјесеци у дрвеним бурадима.

Земљиште врло погодно за узгој грожђа

Oно што мало ко зна јесте да је бањалучко тло врло погодно за узгој грожђа.

– Тло је савршено за вина, али се код нас нису пила. После рата код нас се пио банатски и карловачки ризлинг, нису се пила вина ни у локалима. У ресторанима су се пила базна вина, није било винске културе. Кад је Жељко то засадио, било је то екстравагантно.

Некада екстравагантно, а данас вина углавном продају у окружењу.

– Сада већину вина продајемо у бањалучкој регији и препознатљиви смо као водећа винарија у северном делу Босне. У Србији пролазимо добро, лагано. Вино захтева време, да се стекне бренд, а касније све дође само. Имамо увозника у Србији, продајемо вина у Београду, на Златибору, улазимо у Шабац и Нови Сад и не журимо. Идемо према југу, желимо да посетимо и Ниш, Крагујевац. У Београду продајемо у винотекама, а у Новом Саду ћемо се ускоро појавити у „Кривини“, па ћемо видети даље како ћемо – открио нам је представник Винарије Јунгић Жељко Зрилић.