Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Војвођанске печенке на њиви у Врању

Војвођанске печенке на њиви у Врању

366

Прво семе донео је из Војводине, а оно је на моравској равници одмах дало плод за којим сваког октобра жуде љубитељи овог поврћа.

Да Зоран Цветковић из села Рибинце, код Врања, једном приликом није отишао на пољопривредни сајам у Војводини, вероватно никада не би почео да се бави производњом белих печенки. Чувши да су врло исплативе, са сајма се кући вратио носећи у рукама семе ових бундева. Иако неискусан, већ је прве производне године, имао веома укусне плодове, да су га по њима запамтили многи купци на пијаци који му се и данас враћају.

Беле, некад војвођанске а сад се слободно може рећи моравске, печенке производи са супругом Јелицом која је његова десна рука на газдинству. Када ваљано нађубри земљу, а потом је уз помоћ пољоприврених машина припреми за садњу, тада му се у послу придружује супруга која са њим припрема оџаке за садњу семена.

– Обавезно остављамо, када никне, по три корена како би са сваког добили по три плода. Чим печенке крену нас двоје смо опет на њиви како би лепо офрезовали и окопали изникле младице – њихов развој на њиви прати Зоран који, када се разгранају лозе печенке и прекрију земљу, има обавезу да их од пет до шест пута током сезоне наизменично напрска калијумом и калцијумом, како би до краја бербе добили здраве и сочне плодове.

Овогодишњи род убрао је са њиве чим су се у његовом крају појавили први приземни мразеви. Једну половину је одмах сместио испод сигурних стреха двеју шупа, а другу изнео на терасу породичне куће. Каже да су му у овом подухвату помогле и неке од комшија и наглашава да Врањанци у зимским месецима воле да једу печену белу бундеву, те своје производе прода и пре Божића.

„Људи у нашем крају печенку користе и као посластицу. По мени је најлепша  она која се пече на плеху умотана у фолију. Уколико неко жели да је једе још слађу потребно је да у чашу воде раствори кашику шећера и том течношћу прелије кришке печенке и потом поново врати у рерну да се запеку“, каже Зоран који је ове године произвео, и нада се да ће то бити довољно и за пијац и за маркете, пет тона печенки.

 “У два маркета поготово желе да печенке имају на рафовима непосредно пред Божић. Надам се да ћу и ову пословну понуду успешно реализовати.”, истиче Зоран.

Гордана Настић