Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Време је за зелене радове

Време је за зелене радове

Почиње сезона зелених радова у виноградима

70
Foto: Pixabay

Лето винограду, поред сунца, доноси и мукотрпан рад. У ово време у виноградима се обавља четврто или пето прашење, и пета плитка обрада земљишта.

У већини винограда, винова лоза је у фази пораста бобица и затварања грозда. У овој фази развоја винове лозе наставља се редовна заштита од пламењаче, пепелнице и сиве плесни, а то су и три најзначајније болести винове лозе.

Заштита винове лозе у јулу односи се углавном на пламењачу и пепелницу, али и сиву плесан која се сузбија пре затварања грозда. Затварање грозда је врло критична фаза  у заштити  винове лозе, јер су младе бобице врло осетљиве на пепелницу, али и пламењачу. То је критичан период када због остатка цветова који остану унутар грозда долази до развоја сиве плесни. Зато је пре затварања грозда добро обавити једну заштиту против трулежи. Што се тиче друге две болести (пламењаче и пепелнице) и оне у овом периоду знају причинити велике штете, посебно пепелница која је ове године у многим виноградима направила велике штете на младим бобицама и ластарима винове лозе. Правило је да се заштита винове лозе пре потпуног затварања грозда обавља препаратима системичног деловања и на трулеж.

Поред заштите винове лозе најчешће грешке су неодговарајућа и неблаговремена прихрана  винове лозе,

У току јула и августа потребно је одржавати земљиште у винограду растреситом због могућности појаве великих температура и могућности губитка влаге из отворених пукотина испаравањем.

Лачење подразумева уклањање сувишних заосталих неродних ластара до основе чокота кондира или лука.

Закидање заперака је поступак где се уклањају руком млади избојци из пазуха листова главног ластара и ово се ради два до три пута у току вегетације. Заламање врхова је обавезна мера где се ластари заламају или прекраћују на висини од 10 до 14 листова или на висини последње жице. Ове мере су обавезне, и њима се утиче на повећање приноса и квалитета грожђа.

Проређивање гроздова

Надаље, ако је чокот преоптерећен родом, у исто време (на горњем делу петељке) можемо (маказама) обавити и проређивање гроздова, да бисмо повећали крупноћу остављених гроздова и бобица, то јест постигли лепши изглед грозда и потпуније дозревање. Веома је важно нагласити да прво уклањамо ситне и слабо развијене гроздове који неће дати задовољавајући квалитет, а уколико је број гроздова на чокоту и даље превелик, уклањамо и поједине добро развијене гроздове. На младици се најчешће оставља само по један грозд.

Ширење цикада, штеточине у виноградима која прави велике штете и њихово адекватно сузбијање треба обавити према препорукама струке. Ове мере су мало отежавајуће код виноградара у чијем реонима има доста напуштених винограда и где се не спроводи адекватна заштита.

Добро јутро број 579. – Јул 2020.