Насловна АРХИВА ВРЕМЕ ОРАХА: Језграсто воће у врту и на трпези

ВРЕМЕ ОРАХА: Језграсто воће у врту и на трпези

2308

Берба почиње када зелени омотач на плоду омекша и пукне, а преграда која дели језгро добије смеђу боју. – Препоручује се коришћење дужих мотки са двоструком  металном куком обавијеном тканином која ће ублажити ударе и смањити повреде на кори грана. – Како се суше и чувају плодови. – Југлон из младих плодова и коре ораха даје значајне ефекте у борби против малигних ћелија

У нашим условима орах почиње да сазрева с првим јесењим данима. Време бербе кључно је за касније чување и трајање  плодова. Ако се порани, имају мањe језгрo, мањи садржај уља и лошији укус. Када се закасни, љуске и језгра потамне, нарочито кишних јесени, у језгру се може развити  плесан, а приносе умањују птице, веверице и инсекти.

Орах се бере када зелени омотач на плоду омекша и пукне. Зрелост језгра се може  препознати по смеђој боји преграде  између двеју половина.

МЕЛЕМ ПРОТИВ УБОЈА

Помешајте литар нерафинисаног маслиновог уља са 10 супених кашика иситњеног ораховог листа. Смешу оставите месец дана на топлом месту, уз свакодневно мућкање више пута. Тиме масирајте болна места на телу.

Скупљање плодова

После бербе плодове ораха треба просушити како би се смањио садржај влаге, а током чувања избегла појава буђи. За ову намену могу послужити надстрешнице које се праве тако да обезбеде  хлад, али и струјање ваздуха. На јаком сунцу може доћи до пуцања плодова по шавовима или се језгро ужегне од топлоте.  Да би сушење било ефикасније и брже  важно је да слој ораха који се просушује  буде што мањи. Такође, плодови се морају чешће мешати, а првог дана два, три пута.

Чувају се само добро просушени плодови ораха. За ову намену могу да послуже тавани или неке друге просторије где постоји стално проветравање. Могу се паковати у  вреће ретког ткања или разастрети у тањем слоју по поду.  За чување језгра одговарају тамнија места како уље не би ужегло.

На врху листе вредних намирница

Још у древна времена орах се сматрао  природним извором енергије и здравља. Овакве тврдње данас су и научно поткрепљене. По значају за људски организам плодови ове воћне врсте налазе се на самом врху листе. А разлога за то има више.

Ораси не само да имају добар окус, они нам дају огромну количину енергије и нуде многе здравствене предности. Грци су их звали „Јупитеровим плодом“, сматрајући храном и за богове. Од давнина ораси се спомињу у вези с интелектуалношћу и то не само зато што сам плод има облик људскога мозга.

Сво језграсто воће добро је за здравље, али у поређењу с другим орашастим плодовима ораси садрже двоструко више антиоксиданата.

ЕЛИКСИР ЗА ОПОРАВАК

У комбинацији са медом, орах је изузетан природни лек јер организму обезбеђује све неопходне витамине, минерале, беланчевине, масти, угљене хидрате. Нарочито је ефикасан код исцрпљености и малокрвности. Спрема се тако што се 500 грама ливадског меда помеша са 500 г млевених ораха и једним лимуном. Овако спремљен лек се узима на свака три до четири сата по једна кашичица, до опоравка.

Протеини изузетног квалитета  

Језгро има велику енергетску и хранљиву вредност. Богато је уљем,  протеинима, угљеним хидратима, витаминима А, Е, Ц, Б1, Б2,  минералним материјама… Протеини су веома квалитетни, јер садрже аргинин и лизин, есенцијалне аминокиселине, које људски организам не може самостално да синтетише. Масне киселине ораха представљају значајан фактор у смањењу ризика од обољења кардиоваскуларног система.

Орах се користи на много начина, најчешће као додатак тортама и колачима, салатама, тесту, али и за припрему ликера, ракије ораховаче и разних мелема. Међутим, мало се зна о лековитости младих листова, младе љуске и незрелих плодова, који помажу код многих болести, а најделотворнији су ако се беру почетком маја. У народу је познат као чистач крви, а добар је и за лечење плућних болести и катара црева, за јачање мишића и вида.

У купкама и као облога користи се против инфицираних рана и екцема, кожних болести, упале очију. Као уље је добар за косу, а штити и од опекотина изазваних сунчањем.

С. Малиновић

Добро јутро број 557 – Септембар 2018.