Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Временска прогноза из свињске слезине

Временска прогноза из свињске слезине

179

Пише: Жељко Дулановић

Права зима нам тек следи, тврде у планинским селима југозападне Србије на основу појава у природи. А ко је сумњичав, нека наредних дана добро отвори очи. У прошлости, народ је пратио појаве у природи и временске прилике на поједине црквене празнике, а јануар их је пун, и на основу њих доносио своју временску прогнозу. Мада је у међувремену метеорологија узнапредовала, у појединим крајевима не одричу се лако старих навика.

У свињској слезини је, кажу, записана прецизнија временска прогноза него у извештајима метеоролога. Због тога се овде у јесен свињске даће ишчекују с пуно већим нестрпљењем него емисије о временским приликама на телевизијским станицама. Уз залогај свежег меса тек испеченог на жару, чварке и чашицу домаће ракије, тумаче се облик и изглед слезине и на основу тога се планирају први пољски радови у наредној години.

 Прогноза без омашке

– Годинама се бавим месарским послом и до сада није било омашке у временској прогнози коју „саопшти“ свињска слезина – категоричан је Мићо Марјановић из Сеништа на падинама Муртенице.

„Прочитати“ записано на свињској слезини није, међутим, ни мало лако, мада тако изгледа. Због тога су они који то умеју „на добром гласу“ и радо виђени гости на сеоским светковинама. А јесенас је било пуно посла и за касапине и за сеоске метеорологе.

– Свињска слезина мења облик сваке године, у зависности од временских прилика које најављује. Да би се правилно протумачили знаци, потребно је да се слезина визуелно подели на шест једнаких дужних делова, јер зима код нас на планини траје шест месеци, све до маја. Тамо где је дебља него обично значи да ће у том месецу бити мразева, а када је шира, да ће бити доста падавина. Када је на истом месту и дебела и широка значи да ће бити хладно, уз обиље снега – објашњава касапин Горан Дулановић из Дражевића код Нове Вароши.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us