Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ZAŠTO UVOZIMO BELI LUK, ZA KOJI IMAMO I ZEMLJU, I KLIMU?

ZAŠTO UVOZIMO BELI LUK, ZA KOJI IMAMO I ZEMLJU, I KLIMU?

631

Zaraženi čenovi obaraju prinose

Piše: Svetlana Mujanović

Po tradiciji, beli luk se u srpskoj kuhinji puno troši. Često, kada sve dođe na trpezu, iskusnim degustatorima ne promakne da ukus belog luka nije kao pre nekoliko godina, a onda počinju diskusije da, eto sada sve uvozimo iz Kine, pa i beli luk.

Na žalost, to nije prazna priča. Činjenica je da se beli luk, kao povrće, sve manje gaji na našim oranicama i u baštama, da se sve više uvozi. A klima i zemljište u zemljama porekla nisu kao naši i logično je, u takvim uslovima formiraju se lukovice belog luka čiji je „šmek“ malo čudan našim potrošačima.

Podnosi mraz, ali ne i sušu

Problemom sve oskudnije proizvodnje belog luka pozabavila se i diplomirana inženjerka Nada Lazović-Đokovićiz PSS službe u Vranju. Naime, ni Pčinjski okrug nije izuzetak kada je reč o sve slabijoj proizvodnji belog luka, iako im je priroda podarila plodno zemljište i izuzetno povoljnu klimu, a ne oskudevaju ni u vodi.

Njena čak i površna istraživanja pokazala su da je najčešći razlog odustajanja od sadnje ovog povrća na većim površinama nizak prinos, a to je pre svega rezultat nedovoljnog poznavanja biologije i tehnologije gajenja, i ustaljene prakse ovdašnjih povrtara da kao sadni materijal koriste glavice iz merkantilne proizvodnje, odnosno domaćih populacija koje su često zaražene virusima.

Prema temperaturi beli luk ima umerene zahteve, otporan je na niske temperature i mraz, naročito kada je reč o ozimim sortama. Ova otpornost uslovljena je pre svega visokim sadržajem suve materije (35 do 38 %). Prema svetlosti beli luk ima izražene zahteve, pa ga ne treba saditi na zasenjenim mestima u voćnjacima ili ispod voćaka u bašti, jer će u takvim uslovima obrazovati sitne lukovice. To je biljka dugog dana, što znači da lukovicu formira u periodu kada su dani duži od noći. Ovo povrće ima velike zahteve prema vlazi u zemljištu i veoma je osetljiv na sušu i u takvim uslovima prinos uvek podbaci.

Kako da sprečite moguće probleme u proizvodnji i očuvate zdravlje i krupnoću lukovica pročitajte u nastavku teksta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us