Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Završena Adonisova Škola o lekovitom bilju: Rtanj ih dočekao osunčan

Završena Adonisova Škola o lekovitom bilju: Rtanj ih dočekao osunčan

252

Mistična planina Rtanj iznad Sokobanje pokazala je i danas nepredvidivost tako što je opovrgla meteorološke prognoze o povremenim pljuskovima i nevremenu koje može da bude neprijatno, čak i opasno iskustvo za ljude koji je pohode. Tako su najhrabrijih trideset polaznika 29. generacije Adonisove Škole za sakupljače lekovitog bilja, koji su se odvažili da danas osvoje Šiljak, njegovu najvišu tačku na gotovo 1.600 metara nadmorske visine, imali prohladno i oblačno jutro idealno za uspon, a na vrhu ih je obasjalo sunce. Divan završni dan Škole za polaznike iz svih krajeva Srbije, iz Makedonije, čak i iz Rusije i posebno radostan za najmlađeg među njima, trinaestogodišnjeg Novosađanina Zarija Čurovića koji je prvi stigao na vrh.

Na prigodnoj svečanosti u „Tomića kolibama“ podno Rtnja takođe danas, na Ivandan, koji je ujedno i dan travarskog sveca Svetog Jovana biljobera, đaci ove neobične škole dobili su svedočanstva – sertifikate o učešću u četvorodnevnoj obuci o samoniklom bilju.

Oni su nakon toga učestvovali u kvizu o poznavanju lekovitog bilja, a dame su se takmičile u pletenju venčića od samoniklih trava. Prvo mesto na kvizu znanja o samoniklim lekovitim biljkama pripalo je Martinu Najdovskom iz Velesa, a drugo i treće su podelile Vukosava Dramićanin iz Kuršumlije i Ruskinja dr Svetlana Dubovska koja sada živi i ima ordinacijuza fitoterapiju u Somboru. Priznanje za najlepši venčić pripalo je Veri Simić iz Zemuna.

Biljoberska svečanost bila je prilika i za uručenje Majstorskog pisma Sindikata Srbije najboljim sakupljačima i prerađivačima lekovitog bilja u Srbiji. Primili su ga Danijela Spasić iz Jagodine, Bogdan Stanojević iz Belog Brda kod Niša i Vera Simić iz Zemuna. Predsednik srpskog Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ Nebojša Stanojević uručio je plakete dugogodišnjem predavaču u Školi za sakupljače lekovitog bilja profesoru dr Slavoljubu Tasiću iz Beograda, dr Aci Kožuhiću iz Kladova i Radi Pavlović Čajki iz Beograda.

Ova jedinstvena škola u prirodi nastala je iz ideje i inicijative ovdašnje porodične fabrike čajeva „Adonis“ Nebojše Stanojevića. Želeli su da da znanj,e sabrano u „Adonisu“ i lepotu i snagu prirode podele sa celim svetom. Preduzimljivi Nebojša inicirao je i osnivanje Udruženja za lekovito bilje Srbije „Dr Jovan Tucakov“ koje je svih ovih godina suorganizator Škole.

Prvobitna zamisao da pruži praktična znanja sakupljačima lekovitih biljaka, travarima i ljubiteljima prorode vremenom se razvijala. Program sokobanjske biljoberske škole proširen je temama o gajenju i preradi lekovitog bilja. Ono što se ne menja i zbog čega je Sokobanja ponela ime Zelenog srca Srbije jesu prostrani tepisi samoniklih trava.

U utorak su brali u okolini Sesalačke pećine i izvora reke Moravice, gde su obišli plantaže šipurka, u sredu na padinama planine Device pa sve do njenog vrha Oštre čuke na 1.075 metara nadmorske visine, dok se u četvrtak obuka odvijala na oglednim parcelama kompanije „Adonis“ sa oko 100 vrsta lekovitih biljaka, a praktična nastava o preradi u pogonima ove renomirane fabrike čajeva, gde je polaznicima govorio Nenad Stanojević.

Prerada lekovitog bilja bila je i popodnevna tema dva nastavna dana, a veliku pažnju privuklo je predavanje o proizvodnji rakija travarica krepkog 81–godišnjaka Dimitrija Stankovića Zeke. Nakon ocenske degustacije, proglašene su najbolje u konkurenciji odabranih travarica. Pobedila je travarica bez posebnog imena koju je profesor Tasić pekao za svoju dušu, a drugo i treće mesto pripalo je Zekinoj Manasijanki i Zlatiborskoj travarici medovači Nade Milošević sa Zlatibora.

Naglasimo i sreću polaznika što su sve vreme među predavačima imali izuzetne znalce profesora Tasića i profesora botanike sa niškog Prirodnomatematičkog fakulteta dr Bojana Zlatkovića.

S. Karanović