Насловна РАЗНО Због свињске куге заборавили смо на птичији грип

Због свињске куге заборавили смо на птичији грип

151

Само прошле године у Холандији је уништено више од 200.000 пилића, оболелих од птичијег грипа.

Птичији грип, познат и као авиарна инфлуенца, је заразна болест која погађа птице, укључујући и омаће птице попут пилића.

Постоје различити сојеви овог вируса: неки су благи, док су други озбиљни и могу узроковати високи морталитет код птица. Осим тога, одређени сојеви птичијег грипа могу се пренети на људе и изазвати тешке респираторне болести, али такви случајеви су релативно ретки и због њих смо некада паничили – док није стигао свињски грип, а после коронавирус.

Зараза птичијим грипом обично се преноси преко директног контакта са зараженим птицама, њиховим изметом, урином, пљувачком или секретима дисајних путева. Инфекција се такође може ширити преко контаминиране хране, воде, опреме и одеће.

Неки знаци и симптоми птичијег грипа код пилића могу укључивати:

Смањење апетита.

Смањену производњу јаја.

Промене у понашању (депресија, летаргија).

Проблеме са дисањем (кашаљ, кихање, отежано дисање).

Промене у боји и изгледу главе и врата.

Повећану смртност у леглу.

Нажалост, не постоји специфичан лек за птичији грип. Превентивне мере су кључне како би се спречило ширење болести. Ево неколико корака заштите у пилићарнику:

Биобезбедност: Ово укључује постављање система који спречава уношење вируса на фарму. То значи ограничавање приступа непожељним посетиоцима, дезинфекцију обуће и одеће пре уласка на фарму пилића, контролу возила која улазе и излазе, и слично.

Изолација нових птица: Уколико се додају нове птице у пилићарник, требало би их изоловати од постојећег легла најмање две недеље, како би се осигурало да нису заражене.

Хигијена: Редовно чишћење и дезинфекција простора, опреме и транспортних средстава је веома важна. Избегавајте унос контаминиране хране и воде.

Заштита од дивљих птица: Пилићарник треба да буде добро затворен и заштићен од дивљих птица које могу да пренесу вирус.

Надзор и рано откривање: Редовно пратите птице, тако да на време откријете знакове болести. У случају сумње на птичији грип, контактирајте ветеринара, а он ће даље покренути поступак.

Пријава: Обавезно пријавите сумњу на птичији грип надлежним ветеринарским органима, како би се спречило ширење болести.

Најважније је да се предузму превентивне мере како би се избегло уношење болести на фарму и ширење међу птицама. Редовна сарадња с ветеринарима и придржавање ових смерница кључни су фактори у очувању здравља птица у пилићарнику.

 И. Р.