Насловна РАЗНО Zbog svinjske kuge zaboravili smo na ptičiji grip

Zbog svinjske kuge zaboravili smo na ptičiji grip

394

Samo prošle godine u Holandiji je uništeno više od 200.000 pilića, obolelih od ptičijeg gripa.

Ptičiji grip, poznat i kao aviarna influenca, je zarazna bolest koja pogađa ptice, uključujući i omaće ptice poput pilića.

Postoje različiti sojevi ovog virusa: neki su blagi, dok su drugi ozbiljni i mogu uzrokovati visoki mortalitet kod ptica. Osim toga, određeni sojevi ptičijeg gripa mogu se preneti na ljude i izazvati teške respiratorne bolesti, ali takvi slučajevi su relativno retki i zbog njih smo nekada paničili – dok nije stigao svinjski grip, a posle koronavirus.

Zaraza ptičijim gripom obično se prenosi preko direktnog kontakta sa zaraženim pticama, njihovim izmetom, urinom, pljuvačkom ili sekretima disajnih puteva. Infekcija se takođe može širiti preko kontaminirane hrane, vode, opreme i odeće.

Neki znaci i simptomi ptičijeg gripa kod pilića mogu uključivati:

Smanjenje apetita.

Smanjenu proizvodnju jaja.

Promene u ponašanju (depresija, letargija).

Probleme sa disanjem (kašalj, kihanje, otežano disanje).

Promene u boji i izgledu glave i vrata.

Povećanu smrtnost u leglu.

Nažalost, ne postoji specifičan lek za ptičiji grip. Preventivne mere su ključne kako bi se sprečilo širenje bolesti. Evo nekoliko koraka zaštite u pilićarniku:

Biobezbednost: Ovo uključuje postavljanje sistema koji sprečava unošenje virusa na farmu. To znači ograničavanje pristupa nepoželjnim posetiocima, dezinfekciju obuće i odeće pre ulaska na farmu pilića, kontrolu vozila koja ulaze i izlaze, i slično.

Izolacija novih ptica: Ukoliko se dodaju nove ptice u pilićarnik, trebalo bi ih izolovati od postojećeg legla najmanje dve nedelje, kako bi se osiguralo da nisu zaražene.

Higijena: Redovno čišćenje i dezinfekcija prostora, opreme i transportnih sredstava je veoma važna. Izbegavajte unos kontaminirane hrane i vode.

Zaštita od divljih ptica: Pilićarnik treba da bude dobro zatvoren i zaštićen od divljih ptica koje mogu da prenesu virus.

Nadzor i rano otkrivanje: Redovno pratite ptice, tako da na vreme otkrijete znakove bolesti. U slučaju sumnje na ptičiji grip, kontaktirajte veterinara, a on će dalje pokrenuti postupak.

Prijava: Obavezno prijavite sumnju na ptičiji grip nadležnim veterinarskim organima, kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Najvažnije je da se preduzmu preventivne mere kako bi se izbeglo unošenje bolesti na farmu i širenje među pticama. Redovna saradnja s veterinarima i pridržavanje ovih smernica ključni su faktori u očuvanju zdravlja ptica u pilićarniku.

 I. R.