Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Зелена резидба за квалитетније плодове

Зелена резидба за квалитетније плодове

326
Professional gardener goes to cut trees with garden scissors and ladder. Landscape design. Gardening

Пише: Јасна Бајшански

Резидба воћака важна је помотехничка мера која се примењује ради формирања круне воћака, њиховог подмлађивања и регулисања родности. У зависности од времена извођења, резидба може бити зимска и летња, а зове се још и зелена резидба.

Звонко Хнатко из Шида цео живот посветио је воћарству: од завршетка Пољопривредног факултета у Новом Саду, преко вођења воћарске производње у једној шидској земљорадничкој задрузи, до властите производње воћа. У атару села Бикић До, Хнатко има засад крушака на површини од осам хектара, брескве и јабуке узгаја на по пет хектара, док трешње заузимају 2,8 хектара и добро зна колики је значај зелене резидбе.

– Ова мера битна је из неколико разлога, а један од њих је уклањање тзв. водопија, што је посебно важно код крушке и брескве. Водопије или леторасти јесу равне гране које расту на местима на којима су претходне године приликом резидбе направљени дебљи пресеци, не доносе род, немају никакав значај и само троше воду и хранљиве материје из биљке. Сем тога, када се водопије уклоне, плодови брескве добијају више сунца и простора, што доприноси њиховој бољој обојености. Када је крушка у питању, применом ове мере смањује се густина крошње и воћарима се олакшава прскање против крушкине буве која у засадима, уколико се не реагује благовремено, може причинити значајне штете. Када се у засадима јабука примењују ретарданти да би се смањила бујност, зелена резидба може изостати, прича овај успешан воћар.

Хнатко у својим воћњацима зелену резидбу ради два пута и њен значај је, како каже, већи код бујнијих сорти. Време зелене резидбе зависи од вегетације, односно, од почетка раста водопија које се уклањају када достигну дужину од 30 до 40 центиметара.

Иако Хнатко код производње јабуке зелену резидбу мање ради, стручњаци кажу да је она неизоставна у интензивној производњи, јер доноси више користи – утиче на развој стабла, смањује бујност и омогућава бољу осветљеност, те доприноси бољој обојености плодова. Сем тога, када се уради летња, мања је потреба за зимском резидбом. Задатак ове мере је да обезбеди услове за образовање родних пупољака за следећу годину. Као што је и наш саговорник нагласио, одстрањивањем сувишних младара, тзв. летораста, водопија, елиминишу се сувишни потрошачи воде и хране и истовремено ваздух и светлост лакше допиру до унутрашњости крошње.

За бујне сорте јабука, као што су фуџи, глостер, грени смит, елстара, ред јонапринс, деосте и друге, летња резидба посебно је препоручљива. Важно је знати да ова мера долази до изражаја само ако се правовремено изведе. Стручњаци и искусни воћари, као што је Звонко Хнатко, препоручују да се младари орезују након завршетка активног вегетативног раста. Обично је то половином јуна и почетком јула, али истраживања наших стручњака с Пољопривредног факултета у Новом Саду, показала су да је право време за овај посао у другој или трећој декади августа. Резидба, изведена у овом периоду, депресивно делује на пораст и диференцирање цветних зачетака је боље за наредну годину.

Корист зелене резидбе у јабучњацима је у томе што орезане воћке вишкове хранива користе за даљи развитак плодова и образовање родних пупољака за следећу годину. Потребно је одстранити и један део лишћа јер биљке, због смањене влаге у земљшту и високе температуре ваздуха током лета, интензивно дишу. Преосталом лишћу на овај начин обезбеђује се нормално снабдевање водом и храном.

За произвођаче је важно да знају да, уколико се зелена резидба обави крајем јула и почетком августа, када су у нашој земљи температуре ваздуха прилично високе, може да дође до појаве ожеготина, и то посебно у засадима који су без противградних мрежа. То је разлог због којег је летњу резидбу боље обавити у другој декади августа.