Насловна ВЕСТИ1 Зеленишно ђубриво јефтиније од стајског

Зеленишно ђубриво јефтиније од стајског

63


Зеленишно ђубриво је зелена маса биљака која се заоравањем уноси у земљиште. Време коришћења биљака које се користе је, како каже саветодавац у Пољопривредно саветотодавној стручној служби Ниш Иван Рангелов, у фенофаза развоја када је највећа продукција зелене масе и органске материје, а то је најчешће фенофаза краја цветања за житарице и траве, или формирање махуна код легуминозних биљака.
Биљке које се користе за зеленишно ђубриво треба заорати на дубину од 20 цм. Претходно треба обавити ваљање и ситно сецкање тањирачом како би се могло лакше заорати зелена маса и касније обавило брже разлагање. У све већем недостатку стајњака, ово ђубриво је значајно као његова замена, али и као одлична мера конзервације земљишта против ерозије.

Зеленишно ђубриво има слично деловање као стајњак у повећању органске материје у земљишту, односно одржања плодности земљишта и његова вредност је приближно као унос 30.000 кг/ха стајског ђубрива – каже Рангелов.
Коришћење зеленишног ђубрива је неограничено према типовима земљишта, према нагибу терена и доста јефтиније у односу на стајско ђубриво. Ово ђубриво се добија заоравањем масе зелених биљака када достигну највећу биомасу, а то је обично у фази пуног цветања. На површинама које су намењене за садњу воћарских култура или на већ подигнутим воћним засадима може да се обави зеленишно ђубрење или пред подизање засада или у току искоришћавања у међуредном простору.

Сетву одговарајућих врста за зеленишно ђубрење прилагодити типовима земљишта, надморској висини и могућностима коришћења истих – каже саветодавац и додаје да избор и време сетве биљака за ово ђубрење треба обавити према следећим битним чиниоцима.
На сиромашним и песковитим земљиштима: уљана репица – сетва у октобру, а заоравањем у априлу; грахорица (маљава) у смеши са овсом – сетва у септембру или у октобру, а заоравање крајем априла; сточни грашак са смешом овса или ражи – сетва у јулу и августу, а заорава се када су код ражи и овса више од 50 одсто биљака у цвету, а сточни грашак у формирању махуна; кокотац (бели и жути) – сетва у јесен или пролеће, заорава се у пуном цвету; лупина (жута и плава) – сетва у марту или јулу, а заорава се када је већина биљака у пуном цвету.
На тежим земљиштима: црвена детелина – сетва у септембру или мају, а заорава се у септембру или мају; хељда – сетва у априлу или јулу, а заорава се у августу или септембру; озими сточни грашак у смеши са овсом или ражи – сетва у августу, а заорава се у јуну или јулу; фацелија – сетва у мају и јуну, а заорава се у фази пуног цветања.
Подсетимо, ове биљке својим корењем праве земљиште пропусним што побољшава приступ влаге и ваздуха. Због тога их још називамо „зеленим плугом“. Осим побољшања карактеристика земљишта, враћају се органске материје у виду зелене масе при чијој разградњи настаје хумус. Снабдевамо земљу минералнима. Правим избором усева, земљиште можемо да обогатимо одређеним минералима и другим материјама и елиминисати тренутне недостатке. Када је оно тешко и збијено, потребно је посејати биљне врсте које имају снажан корен који ће да га учини пропусним и погоднијим за обраду и узгајање.
Извор: Агроклуб
Фото: Pixabay