Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Зимска резидба подстиче раст, летња га успорава

Зимска резидба подстиче раст, летња га успорава

78
Professional female gardener pruning a fruit tree in the garden in early spring. Tree pruning concept.

Пише: Биљана Ненковић

Орезивањем воћа у право време може да се повећа родност и зато није свеједно да ли ће воћњак бити орезати у јесен, на зиму или у пролеће. Када је право време за резидбу зависи од много фактора, а најпре од старости и стања засада, као и од тога шта власник жели да постигне. Основно правило је да, уколико је воћњак млад и треба га подстаћи да брже и снажније расте, треба да се ореже у касну зиму. Уколико су крошње прегусте и превисоке, треба размислити о орезивању у рано пролеће.

– Постоје и други фактори које треба узети у обзир када се размишља о томе које је најбоље време за орезивање. Треба поставити питање да ли је дрво болесно и да ли рађа превише неквалитетног воћа. Зимска резидба подстиче снажнији раст, а летња га успорава. Овај процес везује се са сезонским циклусима кружења хранљивих материја и енергије у дрвету. Како зимска резидба подстиче раст стабла? Воће током јесени црпи хранљиве материје из лишћа и смешта их у коренов систем. Тако се воћка припрема за презимљавање. Када се хранљиве материје изгубе из лишћа, оно отпада. Воће током зиме не расте, али корен и даље ради. Само дрво користи тек мали проценат ускладиштених хранљивих материја које га одржавају у животу током зиме. Већи део енергије дрво чува за пролеће, када излази из фазе мировања, пупољци се отварају, а сачуване хранљиве материје користе се за цветање, избијање нових листова, младара и раст корена – објашњава агроном Данко Петровић из Тополе како воће „дише“ током сезона годишњих доба.

Свако време има своје предности и мане

Зато, питање, да ли је боље орезати воће почетком зиме или касније, нема генерални одговор, већ тражи најпре од домаћина да одлучи шта жели да постигне и да се управља према стању на терену.

– Зима је генерално добар период за орезивање воћа. Дрво тада мирује, нема лишћа, цветова и плодова. То значи да је лако видети структуру крошње и лакше донети одлуку о томе које резове и где треба направити. Неки воћари избегавају орезивање у рану зиму. Један од разлога против је што је раст грана тада готово минималан, пролеће је далеко, а стабло има мале шансе да зацели ране од резова. Касна зима би, зато, могла да буде одлично време, јер је пролеће близу и дрво ће стићи да зацели ране. С друге стране, ако се орезује у касну зиму, добиће се снажнији раст, зато што тада бирамо најбоље гране које ће остати, а уклонићемо мање квалитетне. У том случају дрво на пролеће неће трошити енергију на раст неквалитетних грана – додаје Петровић.

У пролеће коренов систем воћке има залиху хранљивих материја које ће користити за покретање новог раста. Неки воћари практикују орезивање у то време, након што се пупољци отворе. Предност пролећне резидбе је што је лакше препознати и уклонити гране које нису преживеле зиму. То се посебно односи на нежније брескве или кајсије. С друге стране, орезивање у пролеће неће подстаћи раст воћака, јер је стабло већ почело да користи енергију за раст листова, изданака и за цветање.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us