Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Зимско прскање: За спокојније пролеће

Зимско прскање: За спокојније пролеће

768
Foto: Shutterstock

Воћари у фебруару имају пуне руке посла јер после резидбе ваља воћке и опрскати. О овом, такозваном зимском млазу који чине препарати на бази минералних уља и бакар, често се полемише. Наиме, неки воћари сматрају да није потребан и да је то само бацање пара, док су други изричито за то да воћке, али и винову лозу, редовно прскају зими. С обзиром на топло лето, дугу јесен и благу зиму и пуно добро узимелих и презимелих инсеката и органа за размножавање – проузроковача болести – ово прскање ће несумњиво користи воћкама.

– Зимским прскањем воћака и винове лозе сузбија се велики број штеточина и проузроковача болести – каже инжењерка заштите биља Славица Стојкић, саветодавка у ПССС у Смедереву. – Ради се у време мировања вегетације, а препарати најефикасније делују у другој половини фебруара. За време хладних зима то се може обавити и почетком марта, када не дува ветар и када температура пређе осам степени. Важно је да се воћњаци прво прегледају, па тек онда одабере прави препарат.

Препоручују се готове мешавине

За зимско третирање воћака и винове лозе препоручују се готове мешавине минералног уља и бакра. То су галмин, црвено уље, бело уље, плаво уље, модро уље и, за воћке осетљиве на пепелницу, вектафид. Сви су ефикасни када се испоштују општа начела примене. Млаз треба да клизи равномерно, од врха крошње до кореновог врата, а ваљало би да се млазница спусти и на земљу, и тако униште и инсекти и паразити који зиму проводе у опалом лишћу, сувој трави… Због фитопатогених бактерија, које се све чешће откривају у воћњаку као проузроковачи разних, опасних болести, не препоручују се само минерална уља. Важно је да се користи препарат који садржи обе компоненте.

Ниједан млаз није свемогућ

Инсекти и паразити који праве штету на воћакама врло су активни у току читаве вегетације, када их ваља редовно уништавати. Али, ниједан млаз није свемогућ. Посебно последњих година, када се мења концепција заштите воћака и када се ни у једном засаду, због строгих правила и контроле остатака, али и скупих хемикалија, не ради тотална заштита.

Зимским прскањем не одбацује се вегетацијска заштита. Оно је само допуна и помоћ воћару у борби с паразитима и штеточинама. А да бисмо били сигурни у то да је оно баш потребно, као и којим препаратом треба радити, прво ваља прегледати воћке. Треба се осврнути на минулу вегетацију и подсетити се где који паразит и штеточина и у ком облику презимљују, и у ту „шему“ убацити и овозимску температуру. Затим се креће у преглед. На основу резултата прегледа утврђује се неопходност зимског третирања.

На гранама, гранчицама, у наборима или испод испуцале коре воћака, зиму проводи велики број штетних инсеката и прегљева, и зато ова места треба пажљиво прегледати, најбоље помоћу лупе. Визитирају се једногодишње, двогодишње, а врло често и трогодишње гранчице и родни колачи. Све што се нађе, ставља се у посебне кесице и прегледа у кући или однесе у најближу ПССС службу, задругу или пољопривредну апотеку, да прегледа стручњак који ће, ако је потребно, препоручити препарат или начин прскања.

Није инсектицид, али делује

Зимским млазом сузбијају се штитасте и лисне ваши, крвава ваш, јабукин цветојед, јабукин, шљивин и бресквин мољац, крушкина бува, мразовци, губар (у воћњацима близу шума), црвени паук… затим паразити проузроковачи коврџавости листова брескве, рогача шљиве, делимично чађаве краставости и пепелнице јабуке и сијасет других болести и штеточина. Ово прскање не би требало да заобиђе ни малињаке и купињаке, које би ваљало опрскати пре јабучастих и језграстих врста и винограда. Коштичавим воћкама такође више прија раније зимско прскање, јер и оне крећу пре јабучастих врста. Прскање једино није препоручљиво за јагоду, чија вегетација креће рано.

Инжењерка Стојкић каже да сви препарати за зимско прскање у себи садрже бакар и минерално уље, које само по себи није инсектицид. Међутим, оно покрије и обавије се око сваког, наоко добро ушушканог инсекта или органа за презимљавање код паразита, и не дозвољава им да, како то биолошки закони налажу, пређе у следећу фазу развоја, те их тако уништава.

Добро јутро број 574 – Фебруар 2020.