Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ХРАСТ КАО ДЕО КУХИЊЕ: Од жира здрава храна и добра кафа

ХРАСТ КАО ДЕО КУХИЊЕ: Од жира здрава храна и добра кафа

420

Сто грама кафе од жира садржи 140 мг фосфора, 84 мг калцијума, 300 мг калијума, 55 мг магнезијума, 25 мг гвожђа, 9 мг натријума, 3,5 мг мангана, 0,88 мг цинка и 0,7 мг бакра.

За здрав и дуговечан живот човек је подразумева окретање природи и коришћење њених благодети. Једна од њих је храст који нас учи прошлости, греје, а својим плодом, жиром нас и храни. Жир је природан, органски производ, а научна испитивања су показала да, уз хранљива, поседује и лековита својства, позната од давнина.

Стари народи називали су храст хлебним дрветом. Од храстовог жира припремала се изврсна храна, пекао се хлеб и правила кафа, за коју се тврди да је чак и лековита. Ако не можете да замислите живот без најпопуларнијег напитка на планети, покушајте да, по неку шољицу праве, замените оном од жира. Можете је пронаћи у продавницама здраве хране или је сами направите. Ни то није тешко.

Сакупите здраве жирове, оне који су сами отпали с храста и добро прегледајте сваки појединачно, а затим их оперите и сипајте у шерпу, прелијте водом, загревајте до кључања и кувајте око 15 минута. На овај начин ће се омекшати љуска, па ће се лакше љуштити. Осим тога, уклониће се танини, па ће напитак бити укуснији. Затим ваља оцедити жирове и оставити их да се охладе.

Ножем их ољуштите, баците све који нису потпуно здрави, а здраве уситните, сипајте их у тепсију и пеците у рерни загрејаној на 180 степени док не порумене. У међувремену, повремено протресите тепсију или промешајте их.

Печене жирове оставите да се охладе, хладне уситните у мултипрактику и поново ставите у рерну, где се добијена крупнозрнаста смеса поново пече на 180 степени док не поприми боју кафе. Будући да лако изгори, морате све време „стражарити“ и повремено садржај мешати. Када се охлади, може да се самеље и „кафа“ чува, најбоље у стакленој тегли. Припрема се на уобичајен начин, карактеристичан за „домаћу“ кафу.

Против анемије, костобоље, депресије

Кафа од жира се препоручује у исхрани посебно код анемије, за јачање крвне слике. Жир је богат минералима, а посебно гвожђем. Кажу да је корисна против рахитиса и костобоље. Повољно делује на рад црева и ефикасна је у смањењу проблема с хемороидима. Регулише рад штитњаче, стабилизује притисак и масноћу у крви. Помаже код депресије.

Кафа од жира може се пити и као бела кафа, а када се помеша с медом, може се мазати на хлеб за доручак. Она посебно прија дијабетичарима јер помаже регулисању прераде шећера у крви због минерала, првенствено хрома.

Оквири:

Хлеб од жира

Од жира се може правити сијасет јела, а на трпезама је ипак најчешћи хлеб. Потребна је по једна шоља брашна од жира и пшеничног брашна, једна кесица прашка за пециво, по једна кашичица соли и шећера, једно јаје, једна шоља млека и три кашике уља. У једној чинији помешати све суве састојке, а у другој умутити јаје, млеко и две кашике уља. Сјединити све састојке и све добро умесити. Сипати смесу у подмазану тепсију (трећа кашика уља) и пећи у рерни загрејаној на 200 степени око 35 минута.

Чорба с вргањима

Ако се одлучите за чорбу од жира, потребно вам је две-три шоље уситњеног жира, једна шаргарепа, ољуштена и ситно исецкана, две стабљике целера ситно исечене, једна средња главица црног лука ситно исецкана, три кашике путера, 30 г сушених вргања, два листа ловора, једна трећина шоље белог вина, со и бибер по укусу и један литар бујона од поврћа.

Прво треба потопити вргање у две шоље вреле воде и оставити да одстоје један сат, па их добро оцедити и ситно исецкати, а воду сачувати. Загрејати путер на средњој температури и динстати шаргарепу, лук и целер око 5 минута. Додати вргање и жир и динстати још два-три минута. Улити вино и кувати док не испари скоро сва течност. Затим додати ловоров лист, воду у којој су се натапали вргањи и бујон од поврћа, посолити, поклопити и кувати око један сат. Измиксати чорбу штапним миксером. Побиберити, посути ситно сецканим першуном и сервирати. У тањире се може накапати мало павлаке.

Посне сармице

Жир може да буде састојак посних сарми. Идеју за ово јело нам је дала Снежана Томић, угоститељка из Кладова, и творац многих рецепата јела са жиром. Ова уметница с варјачом намирнице не мери, све ради одока и према укусу. За њу је важно да се ниједна не заборави. Ипак, ми смо пронашли неке препоруке колико чега треба: један кг киселог купуса, три кашике уља, две главице црног лука, пола шоље крупно млевеног жира, со и бибер по укусу, једна кашика слатке млевене паприке, љуте туцане паприке по укусу, 150 г млевених ораха, пола шоље печених семенки сунцокрета, пар листића ловора и једна чаша парадајз пелата или густог домаћег сока. Листови купуса се припреме као за сваку сарму. У тигању, на уљу се издинста ситно сецкан црни лук, коме сарма није лепа без пиринча нека га дода, али сарма је укуснија ако га замени крупно самлевени упржен жир, све се динста уз повремено додавање малих количина воде. Када се удинста, додају се зачини, промеша, скине с рингле, додају исецкани, благо испечени ораси, благо упржене, исецкане семенке сунцокрета и остави да се прохлади.

Сарма се обично припрема у дубљем суду у који се на дно стави неколико листова купуса који се не могу употребити за увијање сармица. Када се све сарме увију и поређају у шерпу, између њих се убаци неколико листића ловора, прекрију се с неколико листова купуса, налије топла вода и кува на тихој ватри. На половини кувања се улије сок или пелат од парадајза. Сармице се служе топле.