Насловна РАЗНО Prognozno-izveštajna služba: Zaštita krompira

Prognozno-izveštajna služba: Zaštita krompira

390

U zavisnosti od sortimenta i vremena sadnje usevi krompira nalaze se u fazi pred sklapanje redova ili su već zatvorili redove do su oni namenjeni za ranu proizvodnju već u procesu vađenja. Na svim lokalitetima na kojima su zabeležene padavine u periodu od 18. do 20. maja nastali su uslovi za ostvarenje infekcije krompira prouzrokovačme plamenjače –Phytophthora infestans. Pri trenutnim temperaturama vazduha, proces inkubacije ovog patogena može da traje 5-7 dana, poručuju stručnjaci Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

S’ obzirom na činjenicu da su inkubacije u toku i da je ovo period intenzivnog porasta cime krompira, u narednih nekoliko dana inženjeri zaštite bilja PIS-a preporučuju primenu nekog od fungicida koji u sebi imaju sistemičnu komponentu propamokarb-hidrohlorid ili metalaksil -M u kombinaciji u kombinaciji sa kontaktnim fungicidom:  

-Silueta (propamokrb – hidrohlorid + mankozeb) 4l/ha

-Consento (propamokrb – hidrohlorid + fenamidon) 1,67-2 l/ha

-Kardinal plus (propamokrb – hidrohlorid + fluazinam) 2 l/ha

-Infinito SC (propamokrb – hidrohlorid + fluopikolid) 1,2-1,6 l/ha

-Ridomil Gold MZ 68 WG, Alijansa (metalaksil -M + mankozeb) 2,5 kg/ha

-Leonida (metalaksil -M + fluazinam) 0,5-0,6 l/ha.

Ako do sada nisu sprovedene mere suzbijanja krompirove zlatice – Leptinotarsa decemlineata, preporuka zaštitara bilja je da se utvrđivanju njihovog prisustva primeni neki od registrovanih insekticida.

U usevima mladog krompira koji se vadi, ne treba primenjivati hemijske mere zaštite.

J.B.