Насловна РАЗНО Време погодује бактериозној пегавости паприке

Време погодује бактериозној пегавости паприке

263

Усеви паприке из семена се налазе у фази од 2 до 4 развијена листа, док се усеви паприке из расада налазе у фази од 6 до 8 развијених листова.

Од недеље се најављује нестабилно време са падавинама које може створити повољне услове за остварење инфекције проузроковачем бактериозне пегавости листа паприке (Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria). У циљу заштите од наведеног патогена произвођачима се, пред најављене падавине, препоручује примена неког од препарата на бази бакра као што су Fungohem SC, Everest (бакар-хидроксид) у концентрацији 0,4-0,6% или Champ DP (бакар-хидроксид) у количини 2 кг/ха или Nordox 75 WG (бакар-оксид) у концентрцији 0,14-0,2%.

Визуелним прегледом усева паприке регистровано је присуство крилатих јединки ваши (Апхидидае) на до 20% биљака. Услови који владају су изузетно повољни за развој ваши те се на дневном нивоу константно бележи долет нових јединики.

Поред директних штета које проузрокују сисањем биљних сокова, ваши су врло значајни вектори биљних вируса. Међу њима најзначајнији и најдоминантнији у производњи паприке је вирус мозаика краставца (Cucumber mosaic virus – CMV).

Сада је кључно спречити ране, системске заразе паприке вирусима јер у том случају штете могу бити веома велике.

Произвођачима се препоручују редовни обиласци усева и по утврђивању присуства ваши, спровођење хемијских мера заштите применом неког од регистрованих инсектицида: Mavrik (тау-флувалинат) у концентрацији 0,03% (МБТ 2), Tonus (ацетамиприд) у количини 0,25-0,4 кг/ха (МБТ 1), Scatto (делтаметрин) у количини 0,3-0,7 л/ха (МБТ 4), Теппеки (флоникамид) у количини 0,12-0,14 кг/ха (МБТ 3) или др.

Због чињенице да ове године константно бележимо присуство ваши у усевима, а да је веома важно њихово сузбијање у почетним фазама развоја паприке како би се избегле системске заразе вирусима, приликом примене инскетицида треба водити рачуна о максималном броју третмана (МБТ), о механизму деловања где увек треба смењивати инсектициде са различитим механизмом и о каренци.

Извор: Прогнозно-извештајна служба заптите биља