Vreme pogoduje bakterioznoj pegavosti paprike

Usevi paprike iz semena se nalaze u fazi od 2 do 4 razvijena lista, dok se usevi paprike iz rasada nalaze u fazi od 6 do 8 razvijenih listova.

Od nedelje se najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem bakteriozne pegavosti lista paprike (Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria). U cilju zaštite od navedenog patogena proizvođačima se, pred najavljene padavine, preporučuje primena nekog od preparata na bazi bakra kao što su Fungohem SC, Everest (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4-0,6% ili Champ DP (bakar-hidroksid) u količini 2 kg/ha ili Nordox 75 WG (bakar-oksid) u koncentrciji 0,14-0,2%.

Vizuelnim pregledom useva paprike registrovano je prisustvo krilatih jedinki vaši (Aphididae) na do 20% biljaka. Uslovi koji vladaju su izuzetno povoljni za razvoj vaši te se na dnevnom nivou konstantno beleži dolet novih jediniki.

Pored direktnih šteta koje prouzrokuju sisanjem biljnih sokova, vaši su vrlo značajni vektori biljnih virusa. Među njima najznačajniji i najdominantniji u proizvodnji paprike je virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus – CMV).

Sada je ključno sprečiti rane, sistemske zaraze paprike virusima jer u tom slučaju štete mogu biti veoma velike.

Proizvođačima se preporučuju redovni obilasci useva i po utvrđivanju prisustva vaši, sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom nekog od registrovanih insekticida: Mavrik (tau-fluvalinat) u koncentraciji 0,03% (MBT 2), Tonus (acetamiprid) u količini 0,25-0,4 kg/ha (MBT 1), Scatto (deltametrin) u količini 0,3-0,7 l/ha (MBT 4), Teppeki (flonikamid) u količini 0,12-0,14 kg/ha (MBT 3) ili dr.

Zbog činjenice da ove godine konstantno beležimo prisustvo vaši u usevima, a da je veoma važno njihovo suzbijanje u početnim fazama razvoja paprike kako bi se izbegle sistemske zaraze virusima, prilikom primene insketicida treba voditi računa o maksimalnom broju tretmana (MBT), o mehanizmu delovanja gde uvek treba smenjivati insekticide sa različitim mehanizmom i o karenci.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaptite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18