Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ КИНЕСКИ КУПУС: Гост из далека осваја наше повртњаке

КИНЕСКИ КУПУС: Гост из далека осваја наше повртњаке

543
Фото: Pixabay

Кинески купус или како га још називају пак-чој или бок-чој, све чешће се види у нашим баштама, а нађе се и на трпезама. Лако се гаји и користи за припрему варива и салата. Није пробирач када је у питању земљиште, једино му не пријају кисела, а због плитког корена тражи честа заливања мањом количином воде.  

У нашим условима кинески купус је најбоље производити директном сетвом семена на стално место од средине до краја јула. Сеје се у редове на размаку редова 50 дo 60 цeнтиметара, а биљке су у реду међусобно удаљене 20 до 30 цм.

Минерали пре сетве

Пре сетве на парцелу се унесу минерална ђубрива – 80 до 90 килограма азота, 40 до 50 кг фосфора и 90 до 100 кг калијума по хектару као чиста хранива, а неопходни су и микроелементи – калцијум, магнезијум и бор. Основна нега у вегетацији је окопавање, заливање и једна прихрана азотним ђубривом док биљке интензивно расту.

Ово поврће има кратку вегетацију, до 60 дана, тако да за бербу пристиже од септембра па надаље. Растресите, издужене, зеленкасте или жућкасте главице пуне нежних листова, које могу да теже од 200 грама до два килограма, секу се сукцесивно, а добро подносе транспорт и дуго задржавају свежину, чак до два месеца, што је ипак краће у односу на наше купусе.

Идеалан за брзо пржење и супе

Ово поврће је идеално за такозвани стир-фрај (брзо пржење) и супе. Веома је издашан у припремама разних салата, а од њега се лако прави вариво.

Нутриционисти тврде да је бок-чој пакет с одличним хранљивим састојцима: витаминима, минералима, дијеталним влакнима и протеинима. Да споменемо само неке – селен, фосфор, гвожђе, магнезијум,  витамине Ц, Б, А, К и витамин Д у изобиљу, који у организму помаже да се усвоји калцијум,  те тако непосредно људски скелет чини чвршћим. Користан је у разним дијетама, побољшава вид, спречава опстипацију, успорава старење, учествује у детоксикацији и јачању имунског система…

Бок-чој као прилог

Ово поврће је веома погодно за припрему стир-фраја. За то је потребна једна главица  бок-чоја, а од зачина мало уља, по укусу соли, бибера и соја соса. Главица купуса се очисти, опере, оцеди и преполови. У велики лонац се стави вода, дода мало соли, сачека да проври, ставе половине бок-чоја и кувају три минута. Полако се изваде пазећи да се листови не раздвоје, оцеде, и опет преполове тако да се добију четири дела. Сви се ставе на даску, и подједнако зачини. У великом тигању се угреје уље и ставе четвртине бок-чоја да се прже око пет минута са сваке стране. То се ради пажљиво, јер ће вода из купуса прскати около. Готово се пребаци у посуду за послуживање, попрска соја сосом. Количина зависи од укуса. Углавном је довољно десетак капи. Послужује се уз месо и свежу салату.

Предлажемо да и ви обогатите своју трпезу и укућане обрадујете неким новим јелима од овог поврћа.

Салата са орасима

Потребно је један килограм кинеског купуса, једна шоља ораха, половина шоље маслиновог уља, 50 грама маслина без коштице, по 150 г киселе павлаке и сушеног парадајза, три кашике винског сирћета, со, млевени бибер, прстохват шећера, везица листа першуна.

Припрема се тако што се купус опере и исече на танке резанце. Пребаци се у посуду у којој ће се послуживати и уз лагано мешање улије се маслиново уље од којег се узме једна кашика која се пребаци у киселу павлаку. Салата се одложи у фрижидер. Ораси се затим пропрже и када се охладе исецкају на ситније комадиће, као и суви парадајз, а маслине се преполове. Измешају се кисела павлака, маслиново уње, сирће, бибер и со.

Када се салата извади из фрижиреда, убаце се ораси, парадајз и маслине, дода прелив од киселе павлаке, све благо измеша и салата је спремна за послуживање.

Главно јело с пилетином

За главно јело с кинеским купусом је потребно: једно  пилеће бело месо, пола килограма кинеског купуса, 50 грама  димљене сланине, по две кашике киселе павлаке и соја соса, по једна кашика вочестер соса, густина и уља, мешавина сувог зачина, млевени коријандер, кари и куркума који, код особа које их не подносе, могу и да изостану. Затим бибер, со и један децилитар млека.

Пилетина се исече на резанце, посоли, поуљи, дода мешавина свих сувих зачина, оба соса и остави да одстоји десетак минута. За то време у тигању се испржи сланина нарезана на комадиће. Када постане стакласта, извади се на кухињски папир да се масноћа оцеди, а у тигању се, у масноћи коју је оставила сланина, испрже пилећи резанци. Испржени се изваде у посебну посуду, а у истом тигању се кратко пропржи кинески купус исечен на резанце. Затим се у истом тигању сједине пржени купус, месо и сланина, дода мало воде и динста поклопљено док купус не омекша. Током динстања купус ће пустити мало течности, а да не остане бистро, све се „зачини“ кашиком густина који се раствори у млеку, побибери и по потреби досоли и још кратко динста да густин згусне јело. Послужује се уз кувани пиринач или барени кромпир благо зачињен сољу, уљем, сирћетом и сецканим першуновим листом.

С пилећим белим, целером и пиринчом

Потребно је: килограм кинеског купуса, 600 грама пилећег белог меса, једна главица црног лука, мањи корен целера, две веће шаргарепе, суви зачин, со, бибер, соја сос, густин, сецкани першун и 250  до 300 грама пиринча.

Бело месо се исече на траке и поспе кашиком густина и соја соса. Исецкају се лук и целер на ситније комаде,  шаргарепа на косе колутове, а купус на округле тање кришке. У воку или посуди с дебљим дном се на уљу испржи месо које се чим порумени извади и одложи на страну.  На истом уљу се динстају кратко лук, шаргарепа и целер и после неколико минута поспу зачином и бибером. У то се спусти купус и још кратко динста с мало доливене воде. Када купус омекша, врати се месо, поспе с још соја соса и кашиком густина размућеним у мало воде и остави да се још кратко крчка. Служи се с куваним пиринчем.

С. Мујановић

Добро јутро број 567 – Јул 2019.