Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ КРОМПИР – Омиљена храна свих народа и свих генерација

КРОМПИР – Омиљена храна свих народа и свих генерација

Млади кромпир је укуснији и "здравији" од старог, јер његов шећер још није постао скроб

480
Фото: Pixabay

Кромпир потиче из Перуа и, рекло би се, то је највећи путник у повртарском свету јер се одомаћио у свим деловима наше планете. Млад, стар, пржен, куван, као прилог или део салата, налази се у јеловницима свих народа света.

Ретке су особе које не воле кромпир, посебно млад. Румени млади кромпирићи озаре лица чак и беба које тек разазнају шта се то налази у тањиру. А сви једва чекамо мај, када ће се на пијачним тезгама појавити онај домаћи, са нежном љуском, који још мирише на земљу у којој је био скривен до пре неколико сати.

А шта за ову посластицу кажу нутриционисти и особе које су задужене да брину о нашем здрављу?

Кромпир се убраја у не баш здраве, али омиљене намирнице. Када је реч о младом кромпиру, он је нешто „здравији“ од старог, јер његов шећер још није постао скроб. Оно што га чини неодољивим је његов укус, као и танка, хрскава корица када се испржи. Баш због ње, приликом куповине ваља бирати кромпириће који су чврсти, без оштећења, које је пре припреме довољно само протрљати грубљом страном сунђера, добро опрати и пржити.

Кромпир је богат угљеним хидратима и скробом, али садржи и витамин Ц, витамине групе Б, гвожђе, калијум, магнезијум, манган… Али, сви ти драгоцени састојци се налазе у кори и непосредно испод ње и код припреме старог кромпира се љуштењем губе. То  млади кромпир чини здравијим у исхрани, па чак и у припреми дијеталних оброка. Поређења ради, 100 грама младог кромпира садржи 58 калорија, око три грама протеина, 12 г угљених хидрата, масти у траговима, одређене количине витамина, микро и макро елемената, а највише је воде, чак више од 83 г.

Фото: Pixabay

Кромпирићи у рерни

Мало је оних који са првим данима пролећa не крену на пијацу у потрагу за новим младим и свежим поврћем. И наравно, ретко се пропусти прилика да се у цегер не убаци и млади, тек извађени кромпир. Ова слана посластица не мора увек да се пржи у дубокој масноћи. Кромпирићи неће бити ништа мање укусни ако се пеку у рерни.

Рерну ваља загрејати на 220 степени. У међувремену 600 грама младих кромпирића треба опрати, исећи на половине, ставити у чинију у којој се посоле, побибере, прелију с две кашике маслиновог уља, убаце се два ситно исечена или изгњечена чена белог лука, гранчица ситно исецканог рузмарина, све добро измеша и поређа равномерно у плех претходно обложен папиром за печење. Пече се око 40 минута, док кромпирићи не добију лепу, румену боју.

Пржени, са лимуном и рузмарином

За ово јело потребне су две кашике маслиновог уља, мало маслаца, 200 грама младих кромпирића, две гранчице свежег рузмарина, два чена белог лука, сок од једног лимуна, со, млевени бибер.

На тигању се загреје уље, дода маслац, сипа кромпир и пржи око пет минута са сваке стране. При самом крају се  додају исечени рузмарин и бели лук и кратко пропржи док се сви мириси не сједине. Испечене кромпириће сервирати у чинију, зачинити и прелити лимуновим соком.

Р.Д.Ј.